Opasna obećanja bez pokrića

Izvor: RTS, 24.Mar.2012, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasna obećanja bez pokrića

Najopasnija su predizborna obećanja o smanjenju poreza i uvećanju budžeta, a da se ne vidi kako bi se to pokrilo, da ne postoje kontramere, kaže za RTS predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. I jedno i drugo dovelo bi do većeg javnog duga, upozorava Petrović.

Fiskalni savet poziva političke stranke da tokom izborne kampanje pokažu maksimalnu odgovornost i ne daju nerealna obećanja o smanjenju poreza ili o većim davanjima, koja bi dodatno mogla da ugroze državne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << finansije.

U intervjuu za RTS, predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović govori o tome koja predizborna obećanja najviše ugrožavaju ekonomsku stabilnost zemlje. Razgovor je vodila Mirjana Brajković.

Petrović: Najopasnija su ona predizborna obećanja koja vode povećanju deficita, manjka u državnoj kasi pošto je on i sad visok. To konkretno znači - svi predlozi koji se odnose na smanjenje poreza - opterećenja na plate, a da ne postoje kontramere. Takođe, na rashodnoj strani postoje predlozi da se budžet uveća, a da se ne vidi kako bi se to pokrilo. I jedno i drugo bi dovelo do povećanja javnog duga.

Javni dug je 14,35 milijardi evra, a Ministarstvo finansija i dalje tvrdi da nije premašena granica od 45 odsto BDP-a. Koliko smo realno dužni?

Petrović: Mi smo sada na granici dozvoljenog, a ako se doda dug lokalnih samouprava - on je preko 45 odsto. Ali još je važnije i opasnije što dug raste, do kraja godine on će preći 50 odsto. Ako se ne preduzmu radikalne mere s novom vladom, taj dug će rasti veoma mnogo i uskoro postati neodrživ.

Ima li prostora da mere za smanjenje duga čekaju novu vladu?

Petrović: Jedino što aktuelna vlada može da učini je da drži deficit pod kontrolom. S druge strane, osnovne mere za fiskalnu konsolidaciju - stavljanje javnog duga pod kontrolu i držanje deficita - može tek da ide s novom vladom i skupštinom.

Koji još veliki poslovi čekaju novu vladu?

Petrović: Poreska reforma koja bi morala da donese i značajne prihode i da se promeni odnos poreza, tu su i velike mere na rashodnoj strani - pitanje subvencija i restrukturiranja preduzeća i celog javnog sektora, pitanje zaposlenosti i plata u javnom sektoru.

Gledano sa stanovišta ekonomije, da li je ova godina propuštena?

Petrović: Ona može i da ne bude propuštena ako bi se vlada brzo formirala i donela odluke koje bi imale dvostruki efekat - značajan za naredne 3-4 godine i za ovu godinu, kako bi se deficit stavio pod kontrolu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.