Ombudsmani Srbije i Hrvatske nezadovoljni uslovima u pograničnom migrantskom kampu

Izvor: RTS, 09.Dec.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsmani Srbije i Hrvatske nezadovoljni uslovima u pograničnom migrantskom kampu

Zaštinik građana Saša Janković i njegova hrvatska kleginica Lora Vidović obišli su granični prelaz kod Šida, odnosno Tovarnika gde izbeglice iz Srbije prelaze u Hrvatsku kako bi se na licu mesta uverili u uslove njihovog zbrinjavanja.
Saša Janković je novinarima rekao da su uslovi zbrinjavanja izbeglica u Prihvatnom centru u Šidu ispod svakog minimuma i da će uskoro uputiti predloge kako da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to pitanje što bolje reši.

"Vrlo brzo će iz moje Kancelarije ( Zaštitnika građana) doći primedbe, ali i predlozi kako da se bolje reši zbrinjavanje izbeglica, a organizovaćemo i sastanak sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i zdravstvenih organizacija", rekao je Janković.

Primetio je da izbeglice s jedne strane imaju besplatan internet, što je primereno 21. veku, a da su s druge strane u Prihvatnom centru toaleti "kao u 12. ili 15. veku".

"Ni u jednom momentu krivicu za ovako loše uslove ne snose ljudi koji ovde rade, jer ih je premalo - pet, šest na 3.000 do 5.000 izbeglica koji dnevno dolaze. Oni ne mogu ništa da urade i Srbija će morati mnogo brže da se posveti zbrinjavanju izbeglica", rekao je Janković.
Janković je dodao da je u Centru u Šidu mnogo dece i da bi trebalo organizovati prihvat tako da, iako su uslovi smeštaja izuzetno loši, onaj nešto bolji dobijaju upravo deca.

Ukazujući da je saradnja srpskih policajaca sa kolegama iz Hrvatske koji u Šidu pomažu prilikom ukrcavanja izbeglica na voz za Slavonski Brod izuzetno dobra, Janković smatra da bi ista takva saradnja trebala da bude i između civilnih institucija Srbije i Hrvatske.

Podsetio je da je pre dva dana obišao makedonsko-srpsku granicu i da je, nažalost, tamo video takođe lošu situaciju.
Hrvatska Zaštitnica građana Lora Vidović je rekla da će pored Centra za prihvat izbeglica u Šidu sa srpskim kolegom obići i sličan takav centar u Slavonskom Brodu i na licu mesta se uveriti u situaciju sa zbrinjavanjem izbeglica.

"Ljudska prava su univerzalna kategorija i ne mogu biti odgovornost jedne države. Podizanje žica i ograda sigurno nije rešenje već saradnja država na pomoći ovim ljudima", rekla je Vidović.

Novinari su Jankovića i Vidović upitali da prokomentarišu izjave pojedinih izbeglica smeštenih u Centru u Šidu "da su zatočeni u kampu i da im je onemogućen dalji odlazak ka EU jer ne dolaze iz Sirije, Avganistana i Iraka", a kao primer naveli su izjavu jednog Nigerijca koji je rekao da u njegovoj zemlji teroristička organizacija Boko Haram pravi zločine i da je on izbegao bežeći od njih.

"Nesumnjivo je da i ja i koleginica Vidović smatramo da, nažalost, naše zemlje krše Povelju o ljudskim pravima time što apriopri odbijaju zahteve za prelazak preko granice izbeglica koji nisu državljani ove tri zemlje", odgovorio je Janković.

Podsetio je da Povelja o ljudskim pravima kaže da svako ima pravo da zatraži azil i da se svaki zahtev mora posebno razmotriti i na njega u adekvatnom roku odgovoriti, a ne da se apriori odbacuje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković: Poboljšati uslove za izbeglice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković i hrvatski ombudsman Lora Vidović obišli su danas prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog Istoka u Šidu i založili se za još bolju saradnju svih organa dve države na njihovom prihvatu i zbrinjavanju, kao i pooboljšanju uslova u kojima borave...Janković...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.