Janković: Poboljšati uslove za izbeglice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Poboljšati uslove za izbeglice

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković i hrvatski ombudsman Lora Vidović obišli su danas prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog Istoka u Šidu i založili se za još bolju saradnju svih organa dve države na njihovom prihvatu i zbrinjavanju, kao i pooboljšanju uslova u kojima borave.

Janković je rekao da je situacija u prihvatnom centru u Šidu, nažalost, ispod minimuma nekih aspekata humanosti i da će država zato morati da mnogo brže i bolje angažuje svoje kapacitete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je posebnu zamerku imao na stanje toaleta, koji su, kako je istakao, na nivou 12 veka, što je poražavajuće i Srbija ne sme to sebi da dozvoli.

Janković je ukazao da u boljoj organizaciji funkcionisanja centra može da posluži primer Hrvatske, koja je putem javnih radova zaposlila ljude iz lokalnih sredina.

Prema njegovim rečima, za loše stanje sigurno nisu krivi zaposleni u prihvatnom centru, njih je pet ili šest u jednoj smeni, što je nedovoljno, jer kroz centar dnevno prođe nekad i više od 5.000 izbeglica.

Janković je najavio da će njegova kancelarija narednih dana doneti preporuke ii konkretne predloge za poboljšanje stanja.

Nedopustivo je, dodao je, da u 21. veku, kad u centru ima besplatan bežični internet, bude tako loše stanje sa toaletima i to će morati brzo da se reši.

Janković je ocenio da jevdobra stvar što niko od izbeglica sa kojima je razgovarao nije imao zamerke da su na putu kroz Srbiju maltretirani ili da im je tražen novac.

Vidović je rekla da kancelarije dva poverenika odlično sarađuju i da bi na to trebalo da se ugledaju državni organi.

Ona je poručila da dizanje ograda za sprečavanje prolaza izbeglica nije rešenje i da ljudi koji beže od sukoba u svojim državama moraju imati priznato dostojanstvo u zemljama kroz koje prolaze.

Janković i Vidović su se suprostavili stavu država da se prolaz dozvoljava tražiocima azila iz samo tri zemlje zahvaćene ratom, ističući da time i Srbija i Hrvatska krše međunarodne konvencije.

Janković je ocenio da su se države kroz koje prolaze izbeglice očigledno dogovorile da primaju samo građane tri zemlje i da, pošto se radi o lancu, "ako jedna karika odluči nešto, sve druge osećaju posledice".

Svako pojedinačno ljudsko biće ima pravo da njegov slučaj i zahtev za azil bude razmotren, a ne apriori odbijen, rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šid: Loši uslovi u prihvatnim centrima za izbeglice

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2015, 00:21

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković i hrvatska ombudsmanka Lora Vidović obišli su prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog Istoka u Šidu i založili se za još bolju saradnju svih organa dve države na njihovom prihvatu i zbrinjavanju, kao i poboljšanju uslova u kojima borave...Janković je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.