Šid: Loši uslovi u prihvatnim centrima za izbeglice

Izvor: Radio 021, 10.Dec.2015, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šid: Loši uslovi u prihvatnim centrima za izbeglice

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković i hrvatska ombudsmanka Lora Vidović obišli su prihvatni centar za izbeglice sa Bliskog Istoka u Šidu i založili se za još bolju saradnju svih organa dve države na njihovom prihvatu i zbrinjavanju, kao i poboljšanju uslova u kojima borave.

Janković je rekao da je situacija u prihvatnom centru u Šidu ispod minimuma nekih aspekata humanosti i da će država zato morati da mnogo brže i bolje angažuje svoje kapacitete. Posebnu zamerku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << imao je na stanje toaleta, koji su, kako je istakao, na nivou 12. veka, što je poražavajuće i Srbija ne sme to sebi da dozvoli.

On je ukazao da u boljoj organizaciji funkcionisanja centra može da posluži primer Hrvatske, koja je putem javnih radova zaposlila ljude iz lokalnih sredina, a takođe je rekao da za loše stanje sigurno nisu krivi zaposleni u prihvatnom centru, jer je njih pet ili šest u jednoj smeni, a to je nedovoljno s obzirom na to da kroz centar dnevno prođe i do 5.000 izbeglica. Janković je ocenio da je dobra stvar što niko od izbeglica sa kojima je razgovarao nije imao zamerke da su na putu kroz Srbiju maltretirani ili da im je tražen novac.

Vidovićeva je rekla da kancelarije dva poverenika odlično sarađuju i da bi na to trebalo da se ugledaju državni organi. Ona je poručila da dizanje ograda za sprečavanje prolaza izbeglica nije rešenje i da ljudi koji beže od sukoba u svojim državama moraju imati priznato dostojanstvo u zemljama kroz koje prolaze.

Janković i Vidovićeva su se suprostavili stavu država da se prolaz dozvoljava tražiocima azila iz samo tri zemlje zahvaćene ratom, ističući da time i Srbija i Hrvatska krše međunarodne konvencije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.