Odziv na referendum - 21 odsto do podneva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2012, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odziv na referendum - 21 odsto do podneva

KOSOVSKA MITROVICA, ZVEČAN -

U tri opštine na severu Kosova danas do podneva na referendum je izašlo 21 odsto upisanih građana ili 4.842 glasača, saopštio je predstavnik referendumske komisije zadužen za odnose sa medijima Ljubomir Radović.

Radović je na konferenciji za novinare u Zvečanu izjavio da je u tom gradu do podneva izašlo 15 odsto građana, u Zubinom Potoku glasalo je 11 odsto, a u Kosovskoj Mitrovici 3.062 ili 30,1 odsto ukupnog broja građana s pravom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glasa.

U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani se izjašnjavaju danas i sutra, a u Leposaviću samo sutra o tome da li su za institucije takozvane Republike Kosovo.

Zvanični Beograd i međunarodna zajednica protive se referendumu, smatraju da neće imati pravnu snagu, ali da bi mogao da ima negativne političke posledice za pregovaračku poziciju Srbije.

Predsednici opština na severu tvrde, naprotiv, da će ishod referenduma poslati snažnu poruku o raspoloženju građana tog dela pokrajine.

Nešto ranije, Radović je rekao da referendum donekle ometaju loše vreme i neprohodni seoski putevi.

On je dodao da u Zubinom Potoku pravo glasa imaju i Albanci iz sela Čabre, nedaleko od Jagnjenice.

Prema njegovim rečima, referendum je trebalo da prate predstavnici Međunarodne krizne grupe, ali se još nisu pojavili na glasalištima.

I u Kosovskoj Mitrovici od jutros u sedam sati glasanje teče bez problema.

U Leposaviću su naveli da je sve spremno za sutrašnje održavanje referenduma, da će se glasati na 33 biračka mesta, i da se još radi na čišćenju puteva i ulica.

Oko 35.000 građana sa pravom glasa moći da se izjasni o odnosu prema institucijama Kosova.

Odštampano je 35.500 glasačkih listića, sa rezervnih 0,3 odsto, a svaka opština je odredila koliko će listića štampati dvojezično, na srpskom i albanskom jeziku.

Todorić: Referendum neće opredeliti stavove o kandidaturi

"Referendum nije pitanje koje će opredeliti Nemačku i druge članice Evropske unije prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije", smatra politički analitičar Vladimir Todorić.

On je gostujući jutros na RTS-u izrazio uverenje da će referendum ignorisati i Priština i međunarodna zajednica, kao i vlasti u Beogradu, istakavši istovremeno da je to korak napred u odnosu na barikade.

Kako je ukazao, Srbi sa severa Kosova i Metohije imaju potrebu da se čuju i načine neki korak kako bi se našli na političkoj mapi Srbije, pošto nisu uključeni u dijalog Beograda i Prištine.

Todorić smatra da treba uvažiti težnju Srba sa severa da ne prođu kao Srbi sa juga Kosova i Metohije, koji su mnogo više bili izloženi nasilju i proterivanju, što, kako je naveo, zaboravljaju oni koji se pozivaju na uspešan primer njihove integracije.

Pantić: Niko neće moći da ignoriše rezultate referenduma

Pravo da se izjasni na referendumu iskoristio je među prvima predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

"Za razliku od kosovskih Albanaca, koji za ostvarenje svojih ciljeva koriste nasilje i oružje, naše jedino oružje i danas i svaki naredni put biće olovka. Očekujem da građani, kao i mnogo puta do sada, shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo i preuzmu odgovornost za svoju sudbinu i svojih porodica", rekao je Pantić u izjavi novinarima nakon izjašnjavanja.

On je izrazio uverenje da će ovo izjašnjavanje promeniti odnos međunarodne zajednice prema Kosovu i Metohiji.

Pantić je uveren da niko neće moći da ignoriše rezultate referenduma, koji će, kako je dodao, uputiti jasnu poruku kosovskim Albancima, kao međunarodnoj zajednici.

On je objasnio da su opštinske komisije za sprovođenje referenduma na vreme uputile pozive međunarodnim misijama na Kosovu da prate izjašnjavanje građana, te ocenio da je referendum u potpunosti u skladu sa svim zakonskim propisima i niko neće moći da ospori pravilnost izjašnjavanja.

On je rekao da je za međunarodno priznanje jedne oblasti potrebno da vlada kontroliše čitavu teritoriju, ima jasno definisane granice i svoje institucije na celoj teritoriji, kao i svoj pravosudni sistem.

"Kosovske institucije niti imaju jasno definisane granice, niti svoje institucije, a ni pravosudni sistem na teritoriji cele pokrajine", podvukao je Pantić.

Poslanik radikala Ljubomir Kragović rekao je na biračkom mestu u Kosovskoj Mitrovici da odluka građana severnog Kosova treba za Beograd da predstavlja obavezu.

"Beograd bi morao da poštuje volju građana koji ovde žive, da žele da ostanu u sastavu Republike Srbije, a ne da im se nameću neka rešenja koja narod ne želi da prihvati", izjavio je Kragović.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice. Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda, jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.

Prema rečima Ljuba Radovića, za sada nema informacija da će Albanci učestvovati na referendumu, a u tri sela u opštini Zvečan nastanjena Albancima - Žaži, Boljetinu i Lipi, poručeno je da ne žele da glasaju.

"Glasaće se na 82 mesta, u Kosovskoj Mitrovici na 13, u Zvečanu na 11, u Zubinom Potoku na 25 i u Leposaviću na 33 mesta", objasnio je Radović.

Dodao je da su glasačka mesta ista kao kada se održavaju izbori koje raspisuje Srbija.

"Očekujemo da će stepen izlaznosti biti manji od prvobitno pretpostavljenog i to je zbog realnih uslova koji na terenu postoje. Nećemo smatrati neuspehom ako ne bude postignut visok stepen izlaznosti", rekao je Radović.

"Glasanje se završava 15. februara u 19 časova, birački odbori će sačiniti zapisnike, a opštinske komisije će, prema očekivanjima, prve preliminarne rezultate imati tokom noći dok će konačni biti poznati 19. februara", rekao je Radović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Do podneva glasalo 21 odsto Srba

Izvor: Vesti-online.com, 14.Feb.2012

U tri opštine na severu Kosova danas do podneva na referendum je izašlo 21 odsto upisanih građana ili 4.842 glasača, saopštio je predstavnik referendumske komisije zadužen za odnose sa medijima Ljubomir Radović.

Nastavak na Vesti-online.com...

Referendum na severu KiM bez incidenata

Izvor: Danas, 14.Feb.2012

Na 49 biračkih mesta koja su juče ujutru otvorena u opštinama Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica do podneva je glasalo 21 odsto upisanih birača, izjavio je za Danas Ljubomir Radović, portparol izbornih komisija sve četiri srpske opštine na severu KiM.

Nastavak na Danas...

Do podneva 61 odsto birača na referendumu

Izvor: Beta, 15.Feb.2012, 15:36

KOSOVSKA MITROVICA, 15. februara 2012. (Beta) - U tri od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova do 12 sati izjasnio se 61 odsto ili 13.951 upisanih birača...Najveći odziv je u Kosovskoj .

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.