Obrade pesama koje su doživele veći uspeh od originala  (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2014, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrade pesama koje su doživele veći uspeh od originala (VIDEO)

Dok tesktopisci svakodnevno razbijaju glave i smišljaju nove hitove, mnogi izvođači jednostavno prepevaju pesmu nekog drugog na svoj način.

Zvezde poput  Vitni Hjuston, Kristina Angilera, Nirvana i drugi su uzeli relativno nepoznate orginale i uneli im novi život, tako stvarajući hitove. Naravno, i originali moraju da nose veliki deo zasluga, piše MTV.

Evo samo nekih od svetskih hitova za koje niste znali da su obrade:

1. Vitni Hjuston - "I Will Always >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Love You" (1992)

Vitni ima veliki broj numera od kojih se diže kosa na glavi, ali njena obrada pop-kantri singla Dolly Parton za film "Telohranitelj" je verovatno njena najbolja ikada. Muzika za taj film je prvi album u istoriji koji je prodao više od milion kopija u jednoj nedelji i takođe je postao najbolje prodavani saundtrek svih vremena, prvenstveno zahvaljujući odličnoj obradi Vitni Hjuston. Pesma se vratila na Billboard Top 10 listu 2012. godine nakon smrti pevačice.



2. Elvis Prisli - "Hound Dog" (1956)

Da, jedan od najvećih hitova kralja rokenrola i jedan od njegovih najprodavanijih singlova (sa preko 10 miliona prodatih kopija) - je obrada. "Hound Dog" je pesma snimana od strane raznih izvođača, ali je Elvis napravio njegovom zauvek sa izvedbom iz 1956. godine, samo tri godine nakon originala legendarne Vili Mej "Big Mama" Tornton.



3. Nirvana - "The Man Who Sold The World" (1994)

Nirvanin performans pesme Dejvida Bouvija iz 1970. godine je korišćen kao singl za njihov album "MTV Unplugged". Pesma je bila dovoljno prepoznatljva, ali Nirvana dovoljno velika, da je slušaoci, posebno mlađi, vezuju više sa grunge bendom nego sa Bouvijem.



4. Areta Frenklin - "Respect" (1967)

Kraljica soula je sama rekla da je "Respect" jedan od njenih najvećih hitova - i sa takvom vokalnom izvedbom, nije teško videti zašto - ali pesmu je prvi put potpisao i izveo Otis Reding 1965. godine. Areta Frenklin je u svoju verziju ubacila poznato spelovanje "R-E-S-P-E-C-T" u refren, ali osim toga verzije su vrlo slične.



5. The Beatles - "Twist And Shout" (1964)

Ovo je jedna od pesama koja je najviše puta bila obrađivana u istoriji muzike, ali je najpoznatija zbog izvedbe Bitlsa. Pesma nije nikad dostigla broj jedan na Billboard Hot 100 listi, ali konkurencija je bila velika (oni sami) pa im nećemo uzeti za zlo. U pesmi su prepoznatljivi vokali Džon Lenona koji je bio prehlađen na dan snimanja. To u kombinaciji sa harmoničnim "ahhhhh-ovima" kvarteta pri kraju čini "Twist and Shout" jednu od vokalno najnezaboravnijih pesama Bitlsa ikada. Ali ipak treba napomenuti da su pesmu u originalu izveli Fil Medli i Ber Berns 1961. godine.



6. Kristina Angilera - "I Turn To You" (1999)

Kristina je ubacila svoju verziju R&B balade grupe "All-4-One" na svoj debi album 1999. godine i pesmu izbacila kao treći singl. Dok su prva dva "Genie In a Bottle" i "What a Girl Wants" bili prvi na Billboard Top 100, ova obrada je stigla do visokog trećeg mesta. Nije ni original skroz nepoznata pesma. Verzija "All-4-One"-a je pronašla svoje mesto na albumu za film "Space Jam" sa Duško Dugouškom i Majkl Džordanom.



7. The Animals - "House of the Rising Sun" (1964)

Kuća izlazećeg Sunca je tradicionalna američka narodna pesma nepoznatog porekla - moguće je i da je više od sto godina stara. Iako se ne zna originalni autor, mnogi su je prepevali, ali verzija iz 60-ih Animalsa je najpoznatija što pokazuje prvo mesto na svim top listama u to vreme.



8. Bette Midler - "Wind Beneath My Wings" (1989)

Kao i u slučaju sa pesmom "Respect" Arete Frenklin, ovo je jedna od pesama u kojoj je obrada potpuno dominantna. Verzija Bete Midler je čak osvojila i dve "Grammy" nagrade 1990. godine - za album godine i pesmu godine. Original je izveo Rodžer Vitaker 1982. godine.



9. Džoan Džet - "I Love Rock 'n' Roll" (1982)

Hit pesma ima nekoliko verzija koje su vrlo poznate. Verovatno najpoznatija je ona iz 1982. godine pevacice Džoan Džet. Takođe je Britni Spirs prepevala 2002. godine za svoj film "Crossroads". Original je napisala 1975. grupa "Arrows".



10.  Lou Bega - "Mambo no.5" (1999)

Popularnu džajv i mambo pesmu je popularizovao Lou Bega 1999. godine sa svojim debi albumom, ali ona je verovali ili ne stara vise od 60 godina kada ju je prvi put izveo 1949. Kubanac Dámaso Pérez Prado.



11. Šinejd O'Konor  - "Nothing Compares 2U" (1990)

Ovu pesmu je prvo objavio niko drugi do Prince za jedan od svojih projekata sa strane pod nazivom "The Family". Nije postala popularna sve dok je irska pevačica nije obradila i dala joj potpuno novi život.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.