Novo ime MKD bez slovenskih prefiksa i sufiksa

Izvor: B92, 02.Jun.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novo ime MKD bez slovenskih prefiksa i sufiksa"

Lider Demokratske partije Albanaca Menduh Tači predložiće novo ime za Makedoniju koje neće, kako je rekao, sadržati slovenski prefiks niti sufiks.

Tači je izjavio da će on i njegov kolega, lider DUI-ja Ali Ahmeti, evropskom komesaru Johanesu Hanu danas izneti jasan stav o imenu te države, odnosno predložiće da novo ime ne sme da sadrži nikakav, kako je rekao, slovenski prefiks niti sufiks.

"Ahmeti i ja ćemo na sastanak sa Hanom i ostalim liderima izaći sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedničkim stavom, iako od toga ne može da se izrodi nešto ozbiljno, jer je problem u makedonskim liderima", rekao je Tači, preneo je Balkanveb.

On je kazao da Ahmeti i on smatraju da Makedonija treba da promeni ime, s tim da novo ime ne sme da ima nikakav "slovenski prefiks niti sufiks kako bi zemlja ušla u NATO".

Tači tvrdi da ostavka troje funkcionera VMRO, Saša Mijalkova, Gordane Jankulovske i Mileta Janakijevskog, nisu posledica događaja u Kumanovu 9. maja.

"Oni su ostavke podneli zbog (afere) prisluškivanja (koju je obelodaniio SDSM), a ne zbog Kumanova", izjavio je Menduh Tači.

Upitan zašto nijednom nije otišao u Kumanovo od sukoba terorista sa makedonskim bezbednosnim snagama, Tači je rekao:

"Nisam hteo da postupim kao (lider SDSM Zoran) Zaev, koga je dočekalo 200 ljudi. Da sam ja tamo otišao, mene bi dočekalo 5000 tamošnjih stanovnika".

Inače, u Skoplju još nisu završeni jutros započeti razgovori komesara Hana s predstavnicima četiri najuticajnije makedonske partije - vladajuće VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog i partije Albanaca DUI Alija Ahmetija i opozicionih SDSM Zorana Zaeva i partije Albanaca DPA Menduha Tačija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Albanci dali novo ime Makedoniji

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2015

Lider Demokratske partije Albanaca Menduh Tači predložiće novo ime za Makedoniju koje neće, kako je rekao, sadržati slovenski perfiks niti sufiks...Tači je izjavio da će on i njegov kolega, lider DUI-a Ali Ahmeti evropskom komesaru Johanesu Hanu danas izaći sa jasnim stavom u vezi imena te države,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.