Novinar Teofil Pančić pretučen metalnom šipkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar Teofil Pančić pretučen metalnom šipkom

BEOGRAD -

Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika "Vreme", napadnut je i pretučen metalnom šipkom sinoć oko 23 časa u gradskom autobusu u Zemunu, naočigled putnika. Pančić je primljen u bolnicu gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci.

Pančić je Tanjugu rekao da nije zadržan u bolnici i da se u datim okolnostima oseća dobro, kao i da očekuje da će policija odraditi svoj deo posla.

Pančić: Razlog moj profesionalni angažman
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Teofil Pančić je rekao danas da motiv za napad može biti samo njegov profesionalni angažman.

Pančić je za B92 rekao da mu napadači ništa nisu rekli, niti su od njega bilo šta uzeli, ali da je uveren da nije slučajna žrtva.

"Ja mogu samo da nagađam šta mogu biti razlog i motiv pošto se ne bavim nikakvim mutnim radnjama u životu, niti bilo kome šta dugujem, niti imam bilo kakve kontrakte s podzemljem ili bilo čime drugim", rekao je on.

On nije želeo da iznosi više detalja o napadu jer, kako je kazao, ne želi da na taj način ometa rad policije.

Tadić: Bez siledžijskog razračunavanja

Predsednik Srbije Boris Tadić oštro je osudio brutalan fizički napad na novinara nedeljnika "Vreme". "Verujem da će policija obaviti svoj posao i pronaći napadače koji su napali i povredili Teofila Pančića. Moramo još mnogo napora da uložimo kako bi se stvorila atmosfera u kojoj siledžijsko razračunavanje sa neistomišljenicima nikako ne sme da se događa", rekao je predsednik Tadić.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je Tanjugu da je slučaj napada na Pančića prioritet policije i da očekuje da napadači ubrzo budu identifikovani.

Veljović je rekao da je važno utvrditi motiv, jer je "napad na novinare i medije - napad na slobodu informisanja".

Redakcija "Vremena" je ukazala da je ovo jedan u nizu napada na novinare tog lista - od otmice Dušana Reljića do podmetanja bombe u stan Dejana Anastasijevića - a dosadašnji počionici, ukazuje se, nikada nisu uhvaćeni i osuđeni.

Napad na Pančića su oštro osudili Ministarstvo kulture i strukovna udruženja.

"Brutalni napadi poput ovog, predstavljaju ne samo ugrožavanje prava na život, već i pretnju istraživačkom novinarstvu i slobodi izražavanja, a Ministarstvo kulture će, u okviru svojih nadležnosti, učiniti sve da novinarima omogući da neometano obavljaju svoj posao", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je apelovalo na svedoke da se jave policiji i "pomognu da siledžije budu otkrivene i kažnjene": "UNS je uveren da ovaj napad ima veze sa novinarskim poslom Teofila Pančića i poziva tužilaštvo da postupi u skladu sa izmenjenim Krivičnim zakonikom kojim su predviđene strože kazne za napade na novinare."

NUNS: Zaštititi novinare od "divljačkih" napada

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su od policije i tužilaštva da što hitnije uhapsi i najoštrije kazni napadače na Pančića i na taj način zaštiti novinare i novinarsku profesiju u Srbiji.

NUNS je ovaj napad nazvao "divljačkim" i zatražio hitan razgovor sa ministrima policije i pravde od kojih će, kako su najavili, zahtevati efikasnije mere zaštite novinara od policijske pratnje.

"Mada do sada u zemlji Srbiji niti jedno ubistvo novinara i mnogobrojni napadi na njih nisu razrešeni, želimo da verujemo da će nasilje nad Pančićem biti razrešeno, kao i da će svi bitni učesnici naše političke scene osuditi ovaj napad", navodi NDNV, dodajući da će "ukoliko ni ovaj napad ne bude rasvetljen, shvatiti to kao podršku države nasilju nad novinarima".

Napad na Pančića su osudile i stranke - Liberalno demokratska partija, G17 plus, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, zahtevajući momentalnu reakciju svih nadležnih državnih organa i adekvatno kažnjavanje počinilaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novinar Teofil Pančić pretučen metalnom šipkom u autobusu

Izvor: Blic, 25.Jul.2010

Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika "Vreme", napadnut je i pretučen metalnom šipkom sinoć oko 23 časa u gradskom autobusu u Zemunu. ..Pančić je primljen u bolnicu gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci. Policija je obavila razgovor sa Pančić i izvršila uviđaj povodom...

Nastavak na Blic...

Udruženja i novinari osuđuju napad

Izvor: B92, 25.Jul.2010

Beograd, Novi Sad -- Medijska udruženja najoštrije osudila napad na Teofila Pančića. Njegov kolega Dragoljub Žarković se pita: Ako te siledžije policija ne uhvati, koga će uhvatiti?..NUNS povodom divljačkog napada traži hitan razgovor sa ministrima policije i pravde. UNS zatražio od policije...

Nastavak na B92...

PRETUČEN TEOFIL PANČIĆ, NOVINAR NEDELJNIKA "VREME"

Izvor: Kurir, 25.Jul.2010

BEOGRAD - Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika "Vreme", napadnut je i pretučen metalnom šipkom sinoć oko 23 časa u gradskom autobusu u Zemunu...Pančić je primljen u bolnicu gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci...Policija je obavila razgovor sa Pančićem i izvršila...

Nastavak na Kurir...

Pančić: Najvažnije da policija odreaguje

Izvor: Radio 021, 25.Jul.2010

Novinar nedeljnika Vreme Teofil Pančić, koji je u subotu uveče pretučen metalnom šipkom u beogradskom gradskom autobusu, rekao je da mu niko nije pritekao u pomoć, da nije video napadače, ali da pretpostavlja da je reč o nekome ko ne voli njegov lik i delo.  

Nastavak na Radio 021...

Tadić: Napad na Pančića siledžijski

Izvor: B92, 25.Jul.2010

Beograd -- Boris Tadić, Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Marko Karadžić, Meho Omerović, Ministarstvo kulture, kao i više stranaka i NVO osudili napad na Teofila Pančića...Predsednik Srbije Boris Tadić oštro je osudio brutalan fizički napad na Pančića, saopštila je Pres služba predsednika Srbije...Tadić...

Nastavak na B92...

Napad na Teofila Pančića

Izvor: Svet, 25.Jul.2010

Teofil Pančić, novinar nedeljnika "Vreme", redovni sagovornik i autor "Peščanika" napadnut je i pretučen metalnom šipkom u subotu uveče oko 23.00 sati u gradskom autobusu u Zemunu. Pančić je primljen u bolnicu gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci. Napad su izvršila...

Nastavak na Svet...

Pretučen Teofil Pančić, novinar "Vremena"

Izvor: Glas javnosti, 26.Jul.2010, 07:07

BEOGRAD - Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika "Vreme", napadnut je i pretučen metalnom šipkom preksinoć oko 23 časa u gradskom autobusu u Zemunu...Pančić je primljen u bolnicu gde mu je konstatovana kontuzija lobanje i povrede na desnoj ruci...Policija je obavila razgovor sa Pančićem i izvršila...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.