Udruženja i novinari osuđuju napad

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Jul.2010, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja i novinari osuđuju napad

Beograd, Novi Sad -- Medijska udruženja najoštrije osudila napad na Teofila Pančića. Njegov kolega Dragoljub Žarković se pita: Ako te siledžije policija ne uhvati, koga će uhvatiti?

NUNS povodom divljačkog napada traži hitan razgovor sa ministrima policije i pravde. UNS zatražio od policije da u najkraćem roku saopšti rezultate istrage.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da mu je žao, ali da ga ne čudi što je još jedan novinar brutalno napadnut.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On kaže da je to posledica opšte atmosfere u društvu u kome su novinari postali slobodne mete za odstrel i podseća da nijedan napdač na novinare nije otkriven i procesuiran, od ubica Slavka Ćuruvije, do napadača na Brankicu Stanković i Boška Brankovića.

"Mi imamo jednu atmosferu u kojoj je dozvoljeno da se novinari ubijaju, da im se preti, da se niko ne kaznjava. Krajnje je vreme da vlast odgovori na pitanje da li ćemo novinari u ovoj zemji biti bezbedni ako svako od nas ima posebnog pratioca kao Brankica Stanković ili ova država može da učini nešto više na bezbednosti novinara", izjavio je Obradović za B92.

NUNS povodom ovog divljačkog napada traži hitan razgovor sa ministrima policije i pravde od kojih će zahtevati efikasnije mere zaštite novinara od policijske pratnje.

"Onima koji svoje neslaganje sa medijima i novinarima izražavaju mučki, golim nasiljem, mora se stati na put konkretnim merama i sankcijama", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Udruženje novinara Srbije je apelovalo na svedoke da se jave policiji i "pomognu da siledžije budu otkrivene i kažnjene".

UNS je saopštio da je "uveren da ovaj napad ima veze sa novinarskim poslom Teofila Pančića i poziva tužilaštvo da postupi u skladu sa izmenjenim Krivičnim zakonikom kojim su predviđene strože kazne za napade na novinare".

Žarković: Teofil je nezaštićeni junak ovog doba

Dragoljub Žarković, Pančićev kolega iz "Vremena", u kolumni koju će sutra objaviti "Blic" je napisao da policija nema preča posla nego da pronađe ove napadače.

"Dakle, dva kukavička dripca, po svemu sudeći, čekali su Teofila, ko normalan, inače, ulazi u autobus s metalnom štanglom, napali ga naočigled malog broja putnika i utekli su iz autobusa pre nego što je ovaj krenuo sa stanice. Ako te siledžije policija ne uhvati, koga će uhvatiti?", pita se Žarković.

"Biće zanimljivo, kad ih uhvate, saznati iz kog su socijalnog miljea, šta čitaju, gledaju, koju muziku slušaju, za koga bi glasali ako znaju šta je to. A sve to ne zbog nečeg drugog nego radi opšteg dobra. Neko te razbijače regrutuje. Ne mislim da ih drži na telefonskoj vezi, ali im emituje signal da je dozvoljeno lemati novinare posebno one čije reči, misaone konstrukcije, ideje i vrednosti, slabo ili uopšte ne shvataju."

"Ti neshvaćeni i jesu najranjiviji. Oni, bre, stalno nešto cinculiraju i zakeraju, služe se i komplikovanim rečima i rečeničkim konstrukcijama, umesto prosto srpski da opsuju i prilagode se opštem neukusu. Udaranje po Teofilu Pančiću sindrom je jedne socijalne patologije. On je u suštini nezaštićeni junak ovog tranzicionog doba", navodi Žarković.

Ceo tekst možete pročitati ovde.

NDNV: Hitno otkriti napadače

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je državne organe da hitno pronađu napadače na novinara Teofila Pančića i poručilo da će, u suprotnom, smatrati da država podržava nasilje nad novinarima.

NDNV je u saopštenju za javnost naveo da "nažalost" nije iznenađen sinoćnjim "fašističkim napadom" na Pančića u gradskom autobusu u Zemunu.

Kolumnistu "Vremena" su dvojica muškaraca pretukla metalnom šipkom, a novinar ima kontuzije glave i ruke.

NDNV je podsetio da nijedno ubistvo i gotovo nijedan napad na novinare u Srbiji nikada nisu rasvetljeni i ocenio da se u Srbiji ponovo stvara klima u kojoj je dozvoljeno da se nasrće na "unutrašnje neprijatelje", odnosno na sve one koji pišu kritički o negativnim pojavama u društvu.

"Ovde nikada i nije prestala da se stvara i održava klima koja onemogućava bilo kakvo drugačije i kritičko mišljenje o našoj sadašnjosti i nedavnoj prošlosti. Jasno je da ovaj napad ima za cilj i da obeshrabri sve one koji jasno i glasno iznose svoje mišljenje i ne priključuju se opštem licemerju naše javne scene", navodi se u saopštenju.

ANEM očekuje odlučnu reakciju nadležnih

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije je protestovala povodom brutalnog napada na Teofila Pančića.

ANEM očekuje odlučnu reakciju nadležnih državnih organa koji moraju hitno i efikasno pronaći i procesuirati počinioce ovog napada, saopšteno je iz te organizacije.

Nažalost, ovaj napad predstavlja kontinuitet napada na novinarsku profesiju i predstavnike medija u našoj zemlji, navodi se u saopštenju ANEM-a.

Dodatno zastrašuje činjenica da nijedno ubistvo novinara do sada nije otkriveno, upozorava ANEM i podseća da smo "svedoci retkih i sporadičnih slučajeva pronalaženja napadača na medijske poslenike, kao i njihovog kasnije odgovarajućeg zakonskog procesuiranja”.

ANEM ocenjuje da odsustvo odgovarajućih reakcija pravne države i stvaranje atmosfere straha dodatno ohrabruju potencijalne napadače.

Nažalost, sinoć je meta bio Teofil Pančić koji je poznat kao slobodumni intelektualac, vrstan profesionalac, cenjeni i nagrađivani novinar. ANEM izražava punu solidarnost sa žrtvom napada i poziva nadležne da u interesu demokratizacije društva i slobode medija otkriju napadače, navodi se u saopštenju.

Asocijacija medija: Planiran napad na Pančića

Asocijacija medija osudila je prebijanje Teofila Pančića i navela da je očigledno reč o planiranom napadu.

"Asocijacija zahteva od Ministrastva unutrašnjih poslova Srbije da pronađe počinioce i da se sve ne završi na nedovršenoj istrazi, kao u slučaju bombaškog napada na novinara ’Vremena’ Dejana Anastasijevića. Država mora da stane na put zastrašivanju i premlaćivanju novinara", navodi se u saopštenju.

B92: Napad je pretnja svakome ko se ne slaže

Napad na novinara nedeljnika "Vreme” Teofila Pančića najoštrije je osudio i glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić:

"Teofil Pančić nije samo jedan od naših najboljih novinara, on je aktivni zastupnik interesa građana u svakom trenutku svog života; njegov angažman ne zaustavlja se posle napisanog teksta. On zna da za promene kulturnog modela jednog društva nije dovoljno samo pisati, ili samo govoriti, ili samo uredno obavljati 'svoj posao’, već da se za promene mora izboriti na sve moguće načine koji isključuju nasilje, netoleraciju, na način da se svakodnevno deluje prosvetiteljski; on je razarajući podsetnik da se ne zaborave zla i oni koji su ih činili koji su na njih podstrekivali.”

"Reagujući u svakom važnom momentu beskompromisno, on je postao simbol za demokratski aktivizam u širokom spektru aktivnosti - od pisanja vanredno značajnih kolumni, knjiga, do nastupa u medijima, na tribinama, pojavljujući se na svakom mestu na kojem je potrebno stati na stranu ugroženog, terorisanog, manjinskog... Napad na njega zapravo nije samo napad na novinara, već je to napad na građanina u svakom trenutku spremnog na pobunu protiv nasilnika.”

"Ovo je pretnja svakome ko se ne slaže, koji razmišlja svojom glavom, koji želi da ispravi nepravdu, koji ne dozvoljava da zavladaju duhovi prošlih vremena ponovo... Ovo je još jedna opomena da se ne smemo navići na to da naše najbolje novinare obezbđuje policija i da se time 'rešava problem’, da odustanemo od utvrđivanja odgovornosti za svo nasilje koje se čini, ne samo novinarima već i svim aktivistima koji pripadaju 'manjinskim grupacijama’ i zbog toga je potrebna mnogo šira i efikasnija solidarnost od one koja se vezuje samo za novinarsku profesiju.”

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.