Nije mađarski zid, nego evropski zid

Izvor: B92, 01.Sep.2015, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije mađarski zid, nego evropski zid"

Stalno čujemo kritike zbog zida na mađarsko-srpskoj i Viktora Orbana, ali to nije mađarski zid, to je evropski zid, kaže novinar Nenad Radičević.

On je u Kažiprstu na TV B92 podsetio da su slični zidovi izgrađeni u drugim zemljama, a finansirala ih je Evropska unija.

Kako priliv izbeglica ne jenjava, a mnogi od njih za svoju krajnju destinaciju biraju Nemačku, ta zemlja suočava se sa problemom kako suzbiti mržnju prema tim ljudima.

"Dolazi do incidenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Nemačkoj, obično bude zapaljen smeštaj u kom su smeštene izbeglice. Nemačka pokušava da reši taj problem. Zvaničnici su u stalnom kontaktu sa azilantima, ali i sa ljudima koji rade sa tražiocima azila u Nemačkoj. Na taj način oni azilantima pokazuju da su dobrodošli, a Nemcima da i oni treba da se ponošaju kao domaćini prema tim ljudima", kaže Radičević.

Prema njegovim rečima, Nemačka želi da se što pre odrede kvote i rasporedi u skladu sa veličinom zemlje u kojima bi izbeglice bile raspoređene. On je dodao da se razmišlja i o vezivanju finansijskih sredstava za te kvote.

"Stručnjaci kažu da bi možda Češka i Slovačka pristale da prihvate izbeglice kada bi znale da bi na godišnjem nivou po azilantu dobijali neku novčanu nadoknadu", objašnjava on.

Kako navodi, Balkan je u fokusu Berlina kada je reč o ljudima sa ovih prostora koji dolaze u Nemačku.

"Iako je Nemačka Srbiju, BiH i Makedoniju proglasila zemljama sigurnog porekla i to planira da učini sa Albanijom, Kosovom i Crnom Gorom, spora nemačka birokratija stoji na putu tim planovima. Oni žele da ubrzaju sistem i azilantski proces bi trebalo da traje od tri do šest meseci", kaže Radičević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.