Nestašica lekova

Izvor: RTS, 22.Jan.2011, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašica lekova

Petnaestak lekova ne mogu se naći u beogradskim apotekama. Osim "nitroglicerina" i kapi za bebe "vigantol", nedostaju i "spalmotil" rastvor, sirup "eritromicin", "kliacil", "sinacilin", koji su najpotrebniji u vreme respiratornih infekcija.

U beogradskim apotekama ne mogu se naći petnaestak lekova. Osim "nitroglicerina" i kapi za bebe "vigantol", nedostaju "spalmotil" rastvor, sirup "eritromicin", "kliacil", "sinacilin", koji su u vreme respiratornih infekcija, najpotrebniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Penzioner iz Beograda Radoje Ilić već dva meseca pokušava da nabavi "nitroglicerin". Do nedavno je mogao da ga kupi makar u privatnim apotekama, ali sada ga nema ni tamo.

"Ne mogu da živim bez tog leka, iako imam veću penziju, nemam gde da ga kupim", rekao je Ilić.

U "Srboleku" ističu da su do 10. januara veledrogerijama isporučili oko 65.000 kutija "nitroglicerina". Trenutno ga ima u samo jednoj veledrogeriji i od nje apoteke mogu da ga naruče.

Pomoćnik generalnog direktor ''Srboleka'' Olivera Marčeta rekla je da u zalihama imaju 5.500 kutija i u toku je nabavka sirovina za taj lek.

"Očekujemo da ćemo proizvesti 480.000 pakovanja za celu godinu, što će se desiti za mesec i po dana", navela je Marčeta.

U Apotekarskoj ustanovi Beograd kažu da su reagovali odmah po prijavi apotekara i da su naručili nove količine od jedine veledrogerije koja ga trenutno ima.

Obećanje je da će nitroglicerina biti u svim apotekama Apotekarske ustanove Beograd za najviše sedam dana.

Ipak, nabavljena količina biće dovoljna za svega 25 dana. O tome šta će biti posle, ne mogu da govore, jer sve zavisi od proizvođača i veledrogerija, koji su u obavezi da lekove uvek imaju.

Pomoćnik direktora za komercijalne poslove i snabdevanje Apotekarske ustanove Beograd Milena Pantelić rekla je da mora da se poštuje zakon i da se obezbedi kontinuirana proizvodnja i distribucija lekova.

Prema njenim rečima, i pored toga, veledrogerija proizvođač ne daje garanciju da će leka biti.

Participacija za "nitrolingval" sprej, koji se u apotekama nudi kao zamena, je 70 odsto, što znači da pacijent mora da plati oko 450 dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U apotekama nema desetak vrsta lekova

Izvor: Blic, 22.Jan.2011

U beogradskim apotekama trenutno nema oko desetak vrsta lekova i kapi, a i nitroglicerina ima u malim količinama i, za sada, ga je moguće nabaviti samo u jednoj veledrogeriji, rekli su danas farmaceutski stručnjaci...Osim "nitroglicerina", koga u beogradskim apotekama ima u veoma malim količinama,...

Nastavak na Blic...

Fale nitroglicerin, "vigantol", "spalmotil"...

Izvor: Glas javnosti, 23.Jan.2011, 07:06

BEOGRAD - U beogradskim apotekama trenutno nema desetak vrsta lekova i kapi, a i nitroglicerina ima u malim količinama i zasada moguće ga je nabaviti samo u jednoj veledrogeriji...Osim nitroglicerina, koga u beogradskim apotekama ima u veoma malim količinama, nedostaju i kapi za bebe "vigantol", "spalmotil"...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.