Nema prinudne naplate dugova građana

Izvor: Politika, 18.Mar.2013, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema prinudne naplate dugova građana

U Srbiji za sada ne postoji zakonska mogućnost prinudne naplate dugova građana, niti trgovanje njihovim bankarskim dugovanjima, jer 4,7 odsto nenaplativih kredita fizičkim licima nije alarmantno, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Dugalić pretpostavlja da je to razlog zašto Narodna banka Srbije nije donela odluku da se uvede prinudna naplata fizičkim licima, već ih samo može ustupiti drugoj banci (refinansiranje).

Prema njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oceni jedan od razloga zašto je od 11. marta, prema odluci NBS, uvedena prinudna naplata dugova pravnim licima je to što je kod njih evidentirana četvrtina nenaplativih dugovanja u zemlji.

Trgovanje bankarskim dugovima građana u Srbiji za sada je zakonom zabranjeno, mada neke agencije za naplatu potraživanja vrše pritisak na nadležne da izmene zakon, jer fizička lica, prema podacima Udruženja banaka Srbije, trenutno kasne sa otplatom kredita u ukupnom iznosu od 246 miliona evra.

Kada su u pitanju pravna lica, njihov problematičan kredit banka može da naplati tako što će ga, uz popust, prodati nekoj specijalizovanoj agenciji ili drugoj zainteresovanoj firmi i mada na taj način dobija samo deo gotovine, ona se oslobađa tereta lošeg zajma koji od banaka zahteva dodatna rezervisanja novca.

Prema odluci NBS, od 11. marta privatni izvršitelji, koji imaju sertifikovan elektronski potpis, moći će da dostavljaju zaključke Odeljenju prinudne naplate u Kragujevcu, preko veb-aplikacije.

Ceo projekat elektronskog slanja zaključaka sa elektronski sertifikovanim potpisom izvršitelja započet je sredinom 2012. godine, sa ciljem da se izmeni način dostavljanja zaključaka privatnih izvršitelja, odnosno, da bi se prinudna naplata obavljala brže i efikasnije.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je od ukupno 55 registrovanih privatnih izvršitelja, samo 36 pribavilo elektronski potpis i moći će da šalju zaključke elektronski u Prinudnu naplatu, a ne kao do sada u papirnom obliku, preporučenom pošiljkom.

Tanjug

objavljeno: 18.03.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Generalni sekretar UBS: Srbija da traži spisak onih koji štede na Kipru

Izvor: GdeInvestirati.com, 19.Mar.2013, 11:54

BEOGRAD - Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić izjavio je danas da bi Srbija trebalo da dobije spisak njenih građana koji štede u bankama na Kipru.   Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.