Neka 2010. bude godina Đorđa Vajferta

Izvor: Blic, 03.Mar.2010, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neka 2010. bude godina Đorđa Vajferta

Fond „Đorđe Vajfert“ pokrenuo je inicijativu da se, u godini kada se navršava 160 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih industrijalaca, bankara i dobrotvora, 2010. proglasi godinom Đorđa Vajferta. Ovu, ali i druge inicijative Fonda podržale su mnoge ličnosti iz sveta kulture, privrede i politike. Đorđe Vajfert

Osnivanje nagradnog fonda za najuspešnije privrednike, dodeljivanje povelja najvećim dobrotvorima i stipendija najboljim studentima Ekonomskog i Rudarsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - geološkog fakulteta samo su neke od aktivnosti koje su planirane u godini jubileja, ali i u narednom periodu. Fond je pokrenuo i inicijative da Beograd, Pančevo i Vršac dobiju ulice i spomenike Đorđa Vajferta.

- Đorđe Vajfert je moralni uzor i primer čoveka koji je doprineo izgradnji boljeg društva u Srbiji, ali je nepravedno zaboravljen. Fond koji nosi njegovo ime osnovan je pre sedam meseci sa idejom da podseća na jednog velikana koji je uvek bio spreman da pomogne otadžbini i svom narodu. Na nama je obaveza da ne dozvolimo da se ovaj rodoljub, plemenitog i širokog srca, zaboravi - kaže Nikola Obradović, predsednik UO Fonda "Đorđe Vajfert" i dodaje da će 15. juna u Svečanoj sali Beogradskog univerziteta biti priređena velika proslava povodom obeležavanja 160 godina Vajfertovog rođenja.

Predstavnici Fonda juče su u Svečanoj sali opštine Stari grad najavili realizaciju kapitalne monografije i dokumentarno - igranog filma o životu i delu Đorđa Vajferta, ali i serije u saradnji sa RTS koja će prikazati i prilike u Srbiji krajem XIX i prvoj polovini XX veka.

Đorđe Vajfert (1850 - 1937) bio je ugledni industrijalac, bankar i osnivač Srpske narodne banke, istraživač i začetnik rudarstva u Srbiji, ali i pokrovitelj i osnivač brojnih naučnih, prosvetnih i humanitarnih udruženja, nosilac mnogih odlikovanja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Da se ne zaboravi Đorđe Vajfert

Izvor: Mondo, 02.Mar.2010, 15:51

Fond "Đorđe Vajfert" najavio je danas da 160 godišnjicu rođenja istaknutog srpskog industrijalca i guvernera Narodne banke Đorđa Vajferta namerava da obeleži 15. juna svečanošću u sedištu Univerziteta u Beogradu i izdavanjem kapitalne monografije.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.