Napredak ka Bengaziju – sprema se razorna bitka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2011, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak ka Bengaziju – sprema se razorna bitka

BENGAZI -

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija izbacile su pobunjenike iz ključnih naftnih gradova uz pomoć vazdušnih napada, tenkova i ratnih brodova i približile se opozicionom uporištu na istoku zemlje, javlja agencija AP.

Gadafijeve trupe su, kako ocenjuje agencija, ohrabrene serijom pobeda u borbi za glavni libijski autoput uz obalu, ali suviše široka linija snabdevanja i njihova zavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od artiljerije, vazdušnih i mornaričkih napada otežava im da učvrste kontrolu nad osvojenom teritorijom, pogotovu noću.

Zona opasna za novinare

S druge strane, pobunjenici tvrde da su se noćas vratili u strateški grad Bregu, posle kratke bitke u kojoj se stalno pomerala linija fronta, uništavajući tenkove i zarobivši nekoliko desetina boraca iz elitne Gadafijeve Hamis brigade.

Loše opremljeni i organizovani pobunjenici naveli su ranije juče da su napustili Bregu posle snažnog napada Gadafijevih snaga, čime su izgubili ključni izvor goriva za svoja vozila, a vojsku libijskog lidera ostavili na manje od 250 kilometara od glavnog opozicionog grada Bengazija.

Gadafijeve snage i dalje tvrde da imaju kontrolu nad Bregom.

Za sada je, kako navodi agencija AP, nemoguće proveriti navode obe strane, jer je ta oblast veoma opasna za novinare.

Vitalno važno gorivo

Jedini veći grad koji trenutno deli Gadafijeve snage od sedišta pobunjenika u Bengaziju je Adždabija, i ukoliko snage režima nastave s uspehom da napreduju, uskoro će učvrstiti kontrolu duž obale Mediterana i krenuti ka Bengaziju, gde se može očekivati, kako ukazuje AP, "razorna bitka".

"Bengazi ne zaslužuje vojnu akciju u punom obimu. Oni su grupa pacova i crva i čim uđemo u grad, oni će podići ruke uvis i predati se", rekao je novinarima u Tripoliju portparol Gadafijeve vojske, Milad Husein.

Jedan neimenovani izvor iz redova opozicije rekao je telefonom za AP da se opozicija sprema za sukob u Adždabiji, i da je već evakuisala odatle doktore i ranjene. Prema njegovim rečima, ka tom gradu se uputila i veća grupa boraca sa opozicionog istoka zemlje.

On je ocenio da je cilj napada Gadafijevih snaga na Bregu bio obezbeđivanje pristupa gorivu, jer se u tom gradu nalazi najveći državni naftni terminal.

"Mislim da su tako snažno bombardovali grad jer su želeli da dobiju na vremenu pre uvođenja zone zabranjenih letova", rekao je taj pobunjenik.

Strah vlada

Gadafijeve snage juče su se približile i Misrati, boreći se sa pobunjenicima na obodima tog trećeg po veličini grada u Libiji, udaljenog oko 200 kilometara jugoistočno od Tripolija, naveli su stanovnici.

Jedan očevidac je naveo da su ulice grada bile puste, jer su se ljudi u strahu sakrili u svoje kuće, dok se iz nekih delova čula tenkovska paljba.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton sastaće se danas u Parizu sa libijskim pobunjeničkim liderima, dok svetske sile razmatraju na koji način se mogu prizemljiti Gadafijevi ratni avioni.
Pogledaj vesti o: Autoput,   Gadafi,   Moamer Gadafi

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Libija: Kontradiktorne informacije o borbama u zemlji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Mar.2011

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija izbacile su pobunjenike iz ključnih naftnih gradova uz pomoć zračnih napada, tenkova i ratnih brodova i približile se opozicionom uporištu na istoku zemlje,javlja agencija AP. S druge strane, pobunjenici tvrde da su se noćas vratili u strateški grad Bregu,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Gadafijeve snage napale Zuaru

Izvor: SrbijaNet.rs, 14.Mar.2011

Snage Moamera Gadafija napale su danas grad Zuaru, zapadno od Tripolija, koji drže pobunjenici, izvestila je agencija AP. Stanovnici su izjavili da su vladine snage gadjale grad iz tenkova i teške artiljerije, kao i da su blokirale ulaze u Zuaru.

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.