NUNS protiv usvajanja medijskih zakona po hitnoj proceduri, Ministarstvo zabrinuto

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS protiv usvajanja medijskih zakona po hitnoj proceduri, Ministarstvo zabrinuto

Beograd - Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da se protivi donošenju medijskih zakona po hitnoj proceduri, ističući da njih treba usvojiti u redovnom zakonodavnom postupku kako bi se javnost sa njima što bolje upoznala.

NUNS podseća da je transparentan zakonodavni proces obavezan i propisan Rezolucijom Narodne skupštine o zakonodavnoj politici, Zakonom o državnoj upravi, Poslovnikom o radu Vlade Srbije i Strategijom reforme javne uprave.

Argument >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više za donošenje zakona u redovnoj proceduri, kako objašnjava NUNS, jeste činjenica da najširoj javnosti nije poznata sadržina nacrta zakona o elektronskim medijima i zakona o javnim servisima.

"NUNS apeluje na Vladu Srbije da pri donošenju seta medijskih zakona ne koristi hitan zakonodavan postupak, već da se ovi zakoni donesu u redovnoj proceduri, jer ona obezbedjuje transparentnost i viši nivo demokratičnosti u procesu izglasavanja zakonskih rešenja", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas zabrinutost što Nezavisno udruženje novinara Srbije, zahtevom da set medijskih zakona ne bude usvojen po hitnom postupku, ne prepoznaje važnost njihovog donošenja po ubrzanoj proceduri, kao zakonski utemeljenom procesu.

Ministarstvo, istovremeno, izražava zadovoljstvo što je Nezavisno udruženje novinara Srbije u današnjem ispravljenom saopštenju samo povuklo iznete neistine o javnim raspravama o medijskim zakonima koje su održane na transparentan način, navode iz Ministarstva.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.