NASA će u svemiru zapaliti DŽINOVSKI POŽAR

Izvor: Blic, 19.Mar.2016, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA će u svemiru zapaliti DŽINOVSKI POŽAR

U okviru niza eksperimenata u bestežinskom stanju, osmišljenih u cilju rešavanja, kako kažu stručnjaci, jedne od najvećih briga kada je u pitanju bezbednost posade, američka svemirska agencija NASA zapaliće najveći požar koji su u kosmosu izazvali ljudi.

Na Zemlji, gravitacija daje vatri poznatu strukturu, pri čemu hladniji, gušći vazduh pada prema bazi požara, dok se toplota penje uvis. Međutim, u svemiru, gde nema sile teže, požar može biti izuzetno nepredvidljiv.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Agencija namerava da zapali “požar velikih razmera” unutar teretnog svemirskog broda nakon što bude dopremio namirnice, zalihe i opremu Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ako sve bude po planu, njen komercijalni partner, kompanija “Orbital ATK”, u utorak će lansirati teretnu svemirsku letelicu “Signus” (Cygnus) iz Svemirskog centra “Kenedi” u Floridi. “Vatromet” će, međutim, početi tek dva meseca kasnije, kada se svemirski brod odvoji od stanice i krene nazad prema Zemlji.

Naučnici koji učestvuju u eksperimentu "Spacecraft Fire Experiment I" (skraćeno, Saffire I) daljinski će zapaliti materijal od fiberglasa i pamuka dimenzija 30x90 centimetara, unutar modula veličine 90x150 centimetara. Senzori i video-kamere visoke definicije zabeležiće akciju i poslati dragocene podatke na Zemlju.

"'Saffire' će biti najveći požar u svemiru izazvan ljudskom rukom", izjavio je Geri Raf, menadžer projekta u NASA. "Za sada možemo da izvedemo samo male eksperimente sagorevanja u uslovima mikrogravitacije svemirske stanice. 'Saffire' će nam omogućiti da bezbedno spalimo manje uzorke materijala, bez izlaganja stanice i njene posade dodatnom riziku.”

Prema rečima rukovodioca eksperimenta Dejvida Urbana, ovaj i naredni "Saffire" eksperimenti treba da pomognu da se odgovori na dva pitanja: da li će plamen nastaviti da se širi uvis ili će mikrogravitacija ograničiti njegovo širenje i koje tkanine i materijali mogu da se zapale i kako gore.

Kada NASA prikupi neophodne podatke, "Signus" će se vratiti u Zemljinu atmosferu i biće uništen u drugom, mnogo većem, požaru.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NASA pali džinovski požar u svemiru

Izvor: OkRadio.rs, 19.Mar.2016

U okviru niza eksperimenata u bestežinskom stanju, osmišljenih u cilju rešavanja, kako kažu stručnjaci, jedne od najvećih briga kada je u pitanju bezbednost posade, američka svemirska agencija NASA zapaliće najveći požar koji su u kosmosu izazvali ljudi. Na Zemlji, gravitacija daje vatri poznatu...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.