Moguć sukob Rusije i Zapada NA BALKANU

Izvor: Blic, 13.Jul.2017, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moguć sukob Rusije i Zapada NA BALKANU"

Profesor političke ekonomije, istoričar, sociolog i pisac bestselera "Kraj istorije i poslednji čovek" Frensis Fukujama, u ekskluzivnom intrvjuu za novi "NIN" upozorava da bi do sukoba Rusije i Zapada moglo da dođe na Balkanu.

Fukujama je dao ekskluzivni intervju za "NIN" u kojem je govorio o današnjem stanju na svetskoj političkoj sceni, odnosima Istoka i Zapada, Evropskoj uniji, Zapadnom Balkanu, populizmu i budućnosti liberalne demokratije.

Kao najvažnije izazove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << liberalnoj demokratiji on vidi "spoljašnje pretnje od strane autoritarnih država poput Rusije i Kine" i njihova mešanja u "unutrašnju politiku demokratskih država", ali i "unutrašnju pretnju koja se iskazuje u vidu populističkog nacionalizma", gde demokratski izabrani lideri "pokušavaju da potkopaju liberalni element demokratije i ugroze vladavinu prava.

- Populizam koristi demokratski legitimitet da bi se potkopala vladavina prava. Postoji veza između populizma i problema u demokratskim državama. Mislim da je jedan od najvećih izazova u demokratijama to što imaju poteškoće u donošenju teških odluka. Kada su nemoćne da doođu do koncenzusa u vezi sa njima, to onda stvara percepciju da su demokratske vlade slabe i zatim imate zahteve za jakim vođstvom, za moćnicima. Zbog toga imate ljude poput Orbana, Putina ili Modija u Indiji, a na neki način je i Donald Tramp proizvod toga - kaže on.

Ipak Fukujama veruje da je "demokratija jača nego što se mnogi pribojavaju.

Kako kaže "alternativni model odnosu na liberalnu demokratiju kakve sprovode Putin i Erdogan na primer nije održiv.

-To nije održiv model, budući da su vam potrebne institucije i dugoročna rešenja. Ako sve zavisi od jednog lidera, onda kada on umre ili napusti položaj ili mu se nešto dogodi, čitav sistem se urušava. To zaitsa predstavlja veliku ranjivost Rusije danas. Kada Putin ode nastaće veliki vakuum moći. Svi oligarsi će se međusobno boriti za parče Putinovog carstva, što bi značilo da bi Rusija mogla postati veoma nestabilna u tom trenutku - smatra on.

Fukujama kaže da zapadnobalkanski lideri poput Vučića u Srbiji ili donedavno Gruevskog u Makedoniji prate iste trendove koji se mogu videti u Mađarskoj i Poljskoj, gde se donose nedemkratske odluke.

- Svi su oni demokratski izabrani i iskoristili su svoje mandate da akumuliraju ključnu moć. Gledajući Donalda Trampa , čini mise da ne postoji priručnik o tome kako postati autoritarni lider iz koga ostali čitaju i uče. Prirodno je da im nije mnogo stalo do vladavine prava i ograničene vlasti. Oni jednostavno žele da ostanu na vlasti i razmišljaju na sledeći način: "Kako da ostanem na vlasti - pa, moram napadati medije ako su kritični prema meni... Ako sudovi gone mene i moje prijatelje, onda se moram rešiti sudova".

Fukujama je rekao i da će EU svakako preživeti, ali da mora da se reformiše.

Na pitanje da li bi Balkan mogao da bude poprište neposrednog sukoba Rusije i Zapada, on je rekao:

-To je svakako moguće. Rusi su se već prebacili na ratni način razmišljanja. Oni misle da su u dugoročnom konfliktu sa EU i SAD. Ukoliko ne budemo pažljivi to može eskalirati u pravi sukob. Svakako je ono što rade u sajber svetu praktično objava rata i mešaju se u osnovne demokratske institucije u drugim državama.

Ceo intervju možete pročitati u štampanom izdanju nedeljnika "NIN", koji je u prodaji od danas 13. jula na kioscima.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Moguć je sukob Rusije i Zapada NA BALKANU"

Izvor: Blic, 13.Jul.2017

Profesor političke ekonomije, istoričar, sociolog i pisac bestselera "Kraj istorije i poslednji čovek" Frensis Fukujama, u ekskluzivnom intrvjuu za novi "NIN" upozorava da bi do sukoba Rusije i Zapada moglo da dođe na Balkanu...Fukujama je dao ekskluzivni intervju za "NIN" u kojem je govorio o današnjem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.