Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitrovački "Matroz" dobija novog vlasnika

SREMSKA MITROVICA - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je danas u Sremskoj Mitrovici sa kompanijom "Industrikum" sporazum o kupovini JP "Matroz" u stečaju i investiciji od 75 miliona evra za izgradnju nove fabrike za reciklažu aluminijuma koja će u prvoj fazi uposliti 250 novih radnika, dok će u pratećim delatnostima indirektno biti angažovano još oko 2.500 ljudi.
Projekat kompanije "Industrikum"na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lokaciji sadašnjeg JP "Matroz" biće treća fabrika ovog tipa u Evropi, a prva u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope. Reč je o ekološki potpuno „zelenoj fabrici" čija će se izgradnja izvoditi u tri faze u vremenskom periodu od 2009. do 2012. godine.
Skoro celokupna proizvodnja biće namenjena izvozu, a kapacitet nove fabrike biće 70.000 tona godišnje u prvoj fazi, odnosno 150.000 tona recikliranog aluminijuma u drugoj fazi.
"Mislim da smo danas napravili jedan značajan korak ka novom početku za "Matroz" s obzirom da je fabrika u stečaju već nekoliko godina", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i podsetio da je u ovoj firmi postupak restrukturiranja i privatizacije započet 2002. godine i da je nakon tri neuspela pokušaja tenderske privatizacije, 2007. godine pokrenut je stečajni postupak zbog dugova koji su iznosili više od 12 milijardi dinara.
"Najvažnije je da se ovaj kapacitet, koji je godinama van funkcije, stavi u funkciju i da Sremska Mitrovica dobije investiciju koja će zaposliti ljude", istakao je Dinkić i dodao da je prodaja "Matroza", stečajnog dužnika, pokušana 4 puta, dva puta javnim nadmetanjem i dva puta prikupljanjem ponuda, ali bezuspešno.
Ponuda Industricum-a za kupovinu "Matroz-a" u stečaju od 2,86 miliona evra ocenjena je pozitivno od strane Odbora poverilaca i ujedno je do sada najviša ponuđena cena za ovo preduzeće.
Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić zahvalio se predsedniku kompanije "Industrikum"Jan Dresensu na odluci da ulaže u Sremsku Mitrovicu. Dresens je bio generalni direktor Bol Pekidžing za Evropu u momentu kada je realizovana prva i najvažnija grinfild investicija u Srbiji, a Dresens je i prvi stranac koji je od Vlade Srbije 2005. godine dobio Orden rada.
"Reč je o potpuno čistoj tehnologiji i u tom smislu postoji i načelna podrška organa Evropske komisije zbog zelene tehnologije koju ova investicija donosi Srbiji", rekao je Dinkić.
Za proizvodnju aluminijuma iz recikliranog aluminijuma koristi se svega 5 % energije koja je inače potrebna za proizvodnju aluminijuma iz rude boksita. Na kapacitetu od 70.000 tona aluminijuma, koliko će ova fabrika proizvoditi u prvoj fazi, štedi se oko 1 milion KW časova energije i smanjuje emisija ugljen dioksida za 450.000 tona na godišnjem nivou.
Mitrovački "Matroz" bezuspešno je prodavan čak sedam puta i to na tri tendera i četiri pokušaja prodaje iz stečaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Industricum kupio Matroz i gradi novu fabriku (VIDEO)

Izvor: EMportal, 30.Sep.2009

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je danas sa kompanijom Industricum sporazum o kupovini javnog preduzeća Matroz u stečaju iz Sremske Mitrovice za 2,86 miliona evra.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.