Mitropolit zagrebačko - ljubljanski: Ćirilica i hrvatsko pismo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2013, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit zagrebačko - ljubljanski: Ćirilica i hrvatsko pismo

ZAGREB -

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović u intervjuu za verski program Hrvatske televizije izjavio je da je položaj pet eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj različit, međutim što se Zagreba tiče tu su međucrkveni i međureligijski odnosi pozitivni.

Problem povratka izbeglica, kako srpskih, hrvatskim tako i bošnjačkih se sporo rešava, to zavisi takođe i od ekonomskih prilika, na primer mogućnosti zapošljavanja, rekao je mitropolit >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jovan, prenosi VIA.

U vezi sa povratkom nacionalizovane crkvene imovine, mitropolit je rekao da ima još nerešenih problema, kao što je povratak šuma, što je kompleksno pitanje a tiče se i njihovog održavanja i dodao da imovina Privrednika još nije vraćena.

Društvo Privrednik osnovano je u Zagrebu 1897. kao ekonomska i prosvetno-humanitarna organizacija, između ostalog za pomaganje srpskoj deci da izuče zanat.

Iškolovalo je više desetina hiljada dece.

Mitropolit Jovan je naglasio da ima stavova da je ćirilica i hrvatsko pismo, pošto su na primer najstarije povelje, dubrovačke, njome pisane. Pitanje korišćenja ovog pisma u Hrvatskoj treba rešiti, prevazići podele, Srbi i Hrvati su jedna slovenska grupa.

Sa generalom Ante Gotovinom mitropolit navodi da je imao neočekivani susret na prijemu kod predsednika Hrvatske, Ive Josipovića.

On je rekao da ga je general "srdačno pozdravio", što je za mitropolita bilo "prijatno iznenađenje".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Prevazići podele oko ćirilice

Izvor: RTS, 09.Feb.2013

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Jovan pozvao na prevazilaženje podela oko ćirilice i poručio da su Srbi i Hrvati jedna slovenska grupa naroda...Mitropolit zagrebačko ljubljanski Jovan pozvao je Srbe i Hrvate na prevazilaženje podela oko toga čije je ćirilično pismo poručivši da su dva naroda...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.