Majkl Kirbi govorio o problemima srpske ekonomije na Ekonomskom fakultetu

Izvor: Studnel.com, 06.Okt.2015, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkl Kirbi govorio o problemima srpske ekonomije na Ekonomskom fakultetu

Na samom početku svog govora Majkl Kirbi je istakao da ekonomska politika vlade treba da bude usmerena ka mladim ljudima, koji bi trebalo da zaposlenje pronađu u svojoj domovini, a ne da odlaze u inostranstvo. On je ukazao na važnost širenja domaćih i inostranih kompanija kako bi se problem nezaposlenosti srpskih državljana smanjio. Tokom moje tri godine u Srbiji, zastupao sam stav da ovoj zemlji treba zdrava ekonomska i fiskalna politika koja ne privlači samo strana direktna ulaganja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << već i ohrabruje postojeće domaće i inostrane kompanije da se šire, kao i otvaranje novih srpskih kompanija. Pored toga, naglasio je da je najveći izazov za domaću vladu da sprovede reforme koje će unaprediti poslovno okruženje u Srbiji i podstaći pojavu novih poslova.
Američki ambasador smatra da je pitanje ekonomije ostalo nerešeno u našoj zemlji. Kada je reč o poboljšanju u Srbiji u budućnosti, ekonomija predstavlja kamen temeljac. Jaka i dinamična ekonomija treba da obezbedi uslov za uspeh u političkim i društvenim oblastima u Srbiji. Jedan od najvažnijih koraka za Srbiju je rešavanje pitanja kompanija državnog sektora, koje predstavljaju rezervoar poslova i mesto na kojem su političke partije postavljale svoje pristalice. One okupljaju suvišne radnike i čine ih nesposobnim da se takmiče na svetskom tržištu, što slabi čitavu ekonomiju, rekao je.
Majkl Kirbi uputio je javnu kritiku pravosudnom sistemu Srbije, za koji smatra da je odgovoran za stagniranje domaće ekonomije. Pre nego što završim, bio bih nemaran ukoliko ne bih spomenuo pomalo štetnu ulogu domaćeg pravosuđa. Sistem je spor, nepovoljan prema korisnicima i veoma je ubeđen da mu ne treba reforma. Postoje odlični tužioci, odlične sudije i advokati. Međutim, dok se istinita vladavina prava ne uspostavi i ne postane norma, srpska ekonomija će biti manja nego što bi mogla da bude.
Nakon završenog izlaganja, ambasdor je odgovarao na postavljana pitanja posetilaca ovog događaja. Pored zainteresovanih studenata, tribini su prisustvovali i brojni predstavnici domaćih kompanija.

tribinaamericki ambasadorstanje srpske ekonomijemajkl kirbi

Nastavak na Studnel.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.