Ambasador Kirbi nahvalio reforme Vlade Srbije

Izvor: juGmedia, 06.Okt.2015, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Kirbi nahvalio reforme Vlade Srbije

NIŠ – Ambasador SAD Majkl D. Kirbi održao je danas predavanje „Ekonomija Srbije – Stanje i perspektive – Iskustvo ambasadora SAD Majkla D. Kirbija“ na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

Predavanju su, pored studenata, prisustvovali i predstavnici Grada, privrede i lokalnih samouprava iz jugoistočne Srbije. U ime dobre saradnje dekan Ekonomskog fakulteta Jadranka Đurović Todorović uručila je Zahvalnicu ambasadoru Kirbiju uz napomenu da je prvi put u 55 godina dugoj istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << fakulteta ambasador ove države održao predavanje.

Ambasador je imao samo reči hvale za reforme koje je protekle tri godine sprovela Vlada Srbije i konkretno je pohvalio za „spremnost da donese teške odluke, pronađe kompromis i gradi bolju budučnost za svoje građane“.

“ Kada sam stigao u Srbiju pre tri godine ekonomija je bila u veoma teškoj situaciji. Strana direktna ulaganja s se urušila, dostižući samo 314 miliona američkih dolara u 2012.godini. Rast BDP bio je 1 procenat a godišnja inflacija 12,2 procenata, podsetio je Kirbi i naveo da je BDP porastao za 0,5 procenata uprkos prognozama da će padati.

„Inflacija je oko 2 procenata. Budžetski deficit koji stoji na oko tri posto je najniđi do sada. Nezaposlenost je ispod 20 procenata i MMF je dao Srbiji pozitivne ocene novog stend-baj aranžmana. Uprkos izazovima sa kojima se Srbija suočila tokom tri godine koje sam proveo ovde, ekonomija je napredovala – ponekad i kad je izgledlao nemoguće, istakao je Kirbi čije je predavanje uglavnom bilo u duhu pohvale reformi.

U celoj situaciju ocenio je da štetnu ulogu ima sudski sistem Srbije jer je „spor, nepovoljan prema korisnicima i veoma ubeđen da mu ne treba reforma“

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.