Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2010, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivično gonjenje za katastrofu u Meksičkom zalivu

VAŠINGTON -

Američki državni tužilac Erik Holder izjavio je da je federalna vlada već pokrenula krivičnu istragu o odgovornosti za isticanje nafte u Meksički zaliv, što se pretvorilo u najveću ekološku katastrofu u istoriji SAD.

Kako danas javljaju američki mediji, Holder je na konferenciji za štampu u Nju Orleansu izjavio da se krivične istrage vode već "nedeljama", ali nije želeo da navede imena kompanija, ili pojedinaca koji su pod istragom.

Holder, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji se juče sastao sa državnim tužiocem Luiziijane, rekao je da mu federalni zakoni daju ovlašćenja da vodi istrage o "širokoj lepezi mogućih prekršaja".

Isticanje nafte iz bušotine kompanije BP-a počelo je 20. aprila, kada je ispred obala Luizijane eksplodirala naftna platforma "Dipvoter horajzon". Tom prilikom poginulo je 11 radnika, a na dubini od 1.500 metara oštećena naftovodna cev.

U pomoć pozvan i Džejms Kameron

Zvaničnici američke vlade, u nastojanju da dođu do svežih ideja kako bi zauzdali ekološku katastrofu u Meksičkom zalivu, razgovarali su i sa filmskim

rediteljem Džejmsom Kameronom.

Kanađanin Kameron, autor blokbastera "Avatar" i "Titanik", našao se u grupi naučnika i drugih stručnjaka sa kojima su se u utorak sastali zvaničnici Agencije za zaštitu okoline i još nekih vladinih agencija.

Sastanak je bio u formi takozvanog "brejnstorminga", što je metod rešavanja problema iznošenjem što većeg broja predloga za, u ovom slučaju, zaustavljanje nafte koja od 20. aprila nekontrolisano ističe u more ispred obala Luizijane.

Kameron je pozvan kao priznati stručnjak za snimanje pod vodom i korišćenje tehnologije vozila sa daljinskim upravljanjem.

Više od 20 naučnika, inženjera i tehničara prisustvovalo je skupu, na kome su bili i predstavnici ministarstva za energiju, Obalske straže, agencije za okeanografiju, kao i više univerziteta.

Od tada je u more isteklo, prema raznim procenama, između 20 i 40 miliona galona nafte. Dosadašnja najveća ekološka katastrofa u SAD bilo je isticanje oko 11 miliona galona nafte iz tankera "Ekson Valdes", 1989. godine ispred obala Aljaske.

Prošle nedelje, ministarstvo pravde je od naftne kompanije "Britiš petroleum" (BP) zatražilo da sačuva dokumenta vezana za incident.

Pored BP-a, kao vlasnika bušotine, u posao su bile uključene i druge kompanije: "Transoušn", kao vlasnik platforme, "Halibarton", koji je bio zadužen za obavljanje posla obezbeđenja bušotine, dok je kompanija "Kameron" proizvođač mehanizma za sprečavanje eksplozija, koji je, izgleda, zatajio.

Akcije BP-a su tokom jučerašnjeg dana pale za 15 procenata, povukavši za sobom i vrednost papira drugih energetskih kompanija, što je dovelo do toga da je berzanski indeks Dau džons bio niži za 112 poena.

Američki predsednik Barak Obama je, takođe, pomenuo mogućnost krivičnih mera u vezi sa katastrofom u Meksičkom zalivu.

"Ako su naši zakoni prekršeni, što je dovelo do smrti i razaranja, moja obaveza je da odgovorne privedem pravdi, zbog žrtava ove katastrofe i zbog naroda u Zalivu", rekao je Obama.

On je u susretu sa članovima nezavisne komisije za ispitivanje uzroka katastrofe, rekao da treba da ustanove činjenice, "u kojem god pravcu one vodile, bez straha i pristrasnosti".

Obama je 22. maja na čelo te komisije imenovao bivšeg senatora Floride Boba Grejema, iz Demokratske stranke, i republikanca Vilijema Rilija, koji je bio šef Agencije za zaštitu okoline (EPA) u vreme izlivanja nafte iz tankera "Ekson Valdes". Očekuje se da izveštaj komisije bude objavljen za šest meseci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odgovornost za isticanje nafte

Izvor: RTS, 02.Jun.2010

Tužilaštvo SAD saopštilo da već nedeljama sprovodi istragu o odgovornosti za isticanje nafte u Meksički zaliv. Moja je obaveza da odgovorne privedem pravdi, izjavio Barak Obama. Američka Obalska straža zatražila međunarodnu pomoć za suzbijanje mrlje. ..Američki državni tužilac Erik Holder...

Nastavak na RTS...

Krivična istraga protiv Britiš petroleuma

Izvor: Politika, 02.Jun.2010

Obamina administracija se distancira od kompanije koja je izazvala još nezaustavljivo izlivanje nafte u Meksičkom zalivu ..Od našeg stalnog dopisnika..Vašington, 2. juna – Američki javni tužilac je najavio krivičnu istragu i moguću građansku parnicu protiv naftnog džina „Britiš petroleum”,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.