Izvor: B92, 27.Feb.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo problem na putu u EU"

Beograd -- Bivši ministar spoljnih poslova Italije Đani de Mikelis ocenio je da će Kosovo predstavljati problem na putu evrointegracija Srbije.

On dodaje da će Beograd jednog dana morati da prihvati postojanje Kosova. De Mikelis koji je sada predsednik instituta IPALMO iz Rima, rekao je u intervjuu za "Danas" da će problem saradnje Srbije s Haškim tribunalom pre ili kasnije biti uspesno rešen.

"Kosovo je mnogo komplikovaniji problem. Pre svega, to je nepovratna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situacija. Srbija će jednog dana morati da prihvati postojanje Kosova. U isto vreme, pravljene su mnoge greške u rešavanju tog pitanja i sada moramo da nađemo način da to bar delimično ispravimo", rekao je De Mikelis.

On je dodao na Kosovu moraju biti stvoreni uslovi da kosovski Srbi imaju sva prava i očuvaju etnički identitet i ocenio da je "u ovom trenutku bolje izbeći integraciju srpskih institucija u kosovske".

Bivši šef italijanske diplomatije ocenio je da Srbija neće ući u Evropsku uniju 2014. godine, ali, kako je rekao, "ni mnogo godina posle toga, već negde između".

De Mikelis je naveo i da Italija snažno podžava ulazak Srbije u EU iz "sebičnih interesa".

"Ukoliko Evropa izabere defanzivni stav u odnosu na proširenje, to će značiti katastrofu ne samo za Srbiju, već i za Italiju, jer će Italija ostati na periferiji. Iz naših sebičnih interesa mi se zalažemo za što bržu integraciju Srbije u EU", rekao je de Mikelis.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo najveća prepreka za Beograd na putu ka Evropi

Izvor: Danas, 26.Feb.2010, 20:38

Kosovo je najveći problem za Srbiju u njenoj evropskoj integraciji, dok će pitanje saradnje s Haškim tribunalom pre ili kasnije svakako biti uspešno rešeno. Beograd će jednog dana morati da prihvati postojanje Kosova, jer to je nepovratna situacija. Na samom početku, moraju se obezbediti sva prava...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.