Kosovo: Usvojen zakon o amnestiji

Izvor: B92, 11.Jul.2013, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Usvojen zakon o amnestiji

Priština -- Skupština Kosova usvojila je u drugom pokušaju u celini predlog zakona o amnestiji. Za usvajanje je glasalo 90 poslanika, 17 ih je bilo protiv i jedan uzdržan.

Nešto ranije, predlog je usvojen u načelu, kada je za usvajanje glasao 91 poslanik, a nije bilo uzdržanih.

Novi nacrt zakona kosovska Vlada usvojila je prošlog petka, budući da prethodni tekst nije dobio dvotrećinsku većinu u kosovskom parlamentu.

Poslanici Skupštine Kosova usvojili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su predlog zakona kojim se predviđa amnestija za sva ona lica koja su osuđena za krivična dela, ili mogu biti predmet krivičnog gonjenja za ista dela, ako su ona izvršena pre 20 juna 2013. godine na teritoriji Kosova. Predlog zakona o amnestiji je u ime Vlade obrazložio zamenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuči.

Kuči je rekao da su u novom predlogu zakona uzeti u obzir zahtevi poslanika izneti na prethodnoj sednici Skupštine Kosova da se član 3 zakona briše.

Poslanici vladajuće koalicije i najveći deo opozicije su tokom rasprave podržali predloženi zakon.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz Samostalne liberalne stranke Petar Miletić izjavio je da se ovim zakonom stvaraju preduslovi da se okonča konflikt na Kosovu.

Najveći protivnik zakona o amnestiji bili su poslanici pokreta Samoopredeljenje.

"Ovaj zakon ne predstavlja ugovor između države Kosova i njenih građana. Ovaj zakon je ugovor Republike Kosova sa Beogradom i on proizilazi iz pregovora sa Srbijom. Njime se oni koji su 14 godina sprovodili nasilje i podizali barikade sada amnestiraju, a Beograd ih stavlja na vodeće pozicije u okviru autonomije severa", rekao je Ljiburn Aljiu.

Sličan stav ima i Albulena Hađiu.

"I ovim zakonom, kao i sa njegovom prethodnom verzijom, se ne uvažava procedura predviđena poslovnikom parlamenta, i to samo zato da bi se se Dačić bolje osećao. Dakle, cela ova skupština deluje na osnovu agende koju su utvrdili Srbija i Dačić. To je za žaljenje", rekla je ona.

U vreme dok su poslanici raspravljali o predlogu zakona o amnestiji, pripadnici velikog broja organizacija civilnog društva protestovali su ispred Skupštine. U organizaciji civilnog društva je do sada peticiju protiv usvajanja zakona o amnestiji potpisalo oko 8.000 građana.

Premijer Kosova Hašim Tači juče je pozvao građane koji do sada nisu pročitali Predlog zakona o amnestiji da to učine, objasnivši da je reč o neophodnom i veoma značajnom zakonu.

"Zakon nije u duhu vladavine prava"

Pokretač akcije protiv usvajanja zakona i direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj Iljir Deda kaže da oni zahtevaju da se odobri duži rok, do kraja ovog meseca, kako bi se formirala radna grupa koja bi učestvovala u izradi Nacrta zakona o amnestiji.

Deda kaže da postojeći predlog zakona nije u duhu vladavine prava na Kosovu i ne odnosi se samo na amnestiju na severu, već se njime amnestira još 69 oblika krivičnih dela južno od Ibra.

Predstavnici kosovskog civilnog društva su za danas u 11 časova najavili širi protest ispred Skupštine Kosova, za izmenu Predloga zakona o amnestiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Skupština Kosova danas o Zakonu o amnestiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jul.2013

Pred poslanicima Skupštine Kosova danas će se ponovo naći Nacrt zakona o amnestiji, ali izmenjenog sadržaja. Novi nacrt zakona kosovska Vlada usvojila je prošlog petka, budući da prethodni tekst nije dobio dvotrećinsku većinu u kosovskom parlamentu. Sednica Skupštine na kojoj će se glasati...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.