Kolinda i čokoladice: Nije što se kockao nego što se vadio

Izvor: B92, 08.Dec.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolinda i čokoladice: Nije što se kockao nego što se vadio

Beograd -- Izvinjenje hrvatske predsednice zato što je u Dubrovniku delila srpske čokoladice ponovo aktuelizuje stanje odnosa između dve zemlje.

U Beogradu se potez Kolinde Grabar Kitarović tumači kao poruka da srpski proizvodi nisu dobrodošli u Hrvatskoj.

Ona kao predsednica Hrvatske kupuje samo domaće proizvode, pa se prenerazila kada je prilikom posete Dubrovniku deci delila srpske čokoladice.

“Onim roditeljima koji su dobili te čokoladice izvinićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se i poslati hrvatske proizvode”, rekla je Kitarovićeva.

Ako to nije toliki problem, čemu onda izvinjenje? Takođe, predsednica Grabar Kitarović najavila je istragu o tome kako su se srpske čokoladice našle tu.

Ministar trgovine Rasim Ljajić se pita o kakvoj normalizaciji u regionu možemo da govorimo ako etničku netrpeljivost izaziva čak i jedna čokoladica, samo zato što je proizvedena u Srbiji.

“Ovo potvrđuje ono što ja govorim duži niz godina nažalost, da smo mi daleko od suštinskog, iskrenog procesa pomirenja. To pomirenje se zasniva na izjavama tokom bilateralnih susreta, međunarodnih konferencija, ali vi vidite na ovakvim primerima i potezima koliko stvarno postoji politička volja da se to dogodi”, kaže Ljajić.

Bez obzira na sve, Ljajić poziva hrvatske investitore da ulažu u Srbiju i pita se kako bi EU reagovala da se nešto slično dogodilo kod nas.

U PKS kažu da su do sada poslovni ljudi uložili mnogo energije u to da se odnosi u regionu dovedu na viši nivo, i da ovakve poruke ne mogu da doprinesu tim težnjama.

“A to su što bolji ekonomski odnosi u regionu, što bolji zajednički nastupi na trećem tržištu. Praktično, zapadni Balkan je upućen jedni na druge i mi ne treba da podižemo tenziju na ovaj način. Bojim se da, kada bi Srpski potrošači ili proizvođači reagovali na ovakve izjave na adekvatan način, da bi veću štetu trpela Hrvatska ekonomija”, ističe Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije.

Setimo se samo koliko štete je nanela hrvatska blokada uvoza robe iz Srbije na graničnom prelazu Batrovci prošle godine, što je bila čisto politička odluka.

Aleksandar Popov, direktor centra za regionalizam, smatra da kada se političari u regionu umešaju u privrednu saradnju, po pravilu nanesu štetu, a ovaj slučaj ostavlja gorak ukus čokolade u ustima.

“Ovde, kada je reč o toj aferi, važi ona izreka - Nije što se kockao, nego što se vadio. Jer predsednica Hrvatske KGK umesto što se izvinjavala Hrvatskim građanima što je đacima davala čokoladice iz Srbije, mogla je da kaže da je to doprinos promovisanju saradnje dve zemlje, privredne saradnje, koja doprinosi ukupnoj saradnji. To je na korist privrednika obe zemlje, ali i građana obe zemlje”, ocenjuje Popov.

Ipak, čokoladice subotičkog Pionira izazvale su pravi mali rat na društvenim mrežama.

Ono što je najzanimljivije jeste da i srpski i hrvatski korisnici interneta kažu da je potpuno apsurdno da se diže tolika bura oko običnih čokoladica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.