Kazna za organe na severu Kosova

Izvor: B92, 11.Sep.2013, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kazna za organe na severu Kosova"

Zvečan -- Bivši predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova ocenili su da je Vlada donela odluku o raspuštanju skupštna opština zbog protivljenja izlasku na izbore.

Bivši predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da je odluka o raspuštanju skupština opština očekivana, jer je predstavnicima lokalnih samouprava na poslednjim sastancima s predstavnicima Vlade Srbije i predsednikom države rečeno da će biti smenjeni ako ne budu sprovodili Briselski sporazum, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tj. ako ne budu nosioci lista i ne izađu na izbore.

On je izrazio bojazan da odluka Vlade Srbije može dovesti do destabilizacije prilika na severu Kosova i apelovao na jedinstvo i slogu među građanima u pokrajini.

Cela ova priča će 3. novembra dobiti epilog, koji će zavisiti od naših građana. Ukoliko masovnije izađu na izbore 3. novembra, siguran sam da su svesni da mi zatvaramo vrata svojoj matičnoj državi Srbiji, rekao je Milović, koji ocenjuje da će izlaskom na izbore Srbi na severu "izgubiti institucije, a zazuvrat neće dobiti ništa".

Bivši predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da je smena očekivana, jer je Vlada Srbije zadnjih meseci najavljivala da će kazniti ili raspustiti te skupštine koje ne vode državnu politiku.

"Mi nismo mogli da prihvatimo da sprovodimo na terenu ono što Vlada Srbije zove državnom politikom Republike Srbije, jer ono što Vlada Republike Srbije sprovodi Briselskim sporazumima na prostoru Kosova i Metohije nije državna politika države Srbije, već državna politika tzv. nezavisnog Kosova", rekao je on.

"U tom smislu mi smo javno i otvoreno rekli predsedniku države Srbije, predsedniku Vlade, zameniku predsednika Vlade, da nismo spremni i da ne možemo da sprovodimo politiku koja će ovaj narod i ovu teritoriju odvojiti od Republike Srbije", rekao je Ristić.

Ristić je rekao da ne stoji prica da su u opštinama Zvečan I Zubin Potok istekli mandati jer su izbori u ove dve opštine održani u maju prošle godine nakon što ih je raspisala tadašnja predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović a dosada nisu poništeni.

Današnjoj konferenciji za novnare prisustvovali su i bivši predsednici opština Zubin Potok Stevan Božović i Zvečan Momčilo Gvozdić i Leposavić Slavko Stevanović.

Svi predstavnici lokalnih samouprava su rekli da nisu dobili zvanično obaveštenje o odluci Vlade Srbije o raspuštanju skupština opština na severu Kosova.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin precizirao je sinoć da na severu Kosova nisu raspuštene cele opštine, već zamenjena rukovodstva i istakao da će država učiniti sve da ne dođe do destabilizacije na severu pokrajine.

On je dodao da među smenjenima ima članova SNS, SPS, URS, NS i Pokreta socijalista i poručio da to pokazuje da tu nema nikakve političke diskriminacije i da država pravi listu koja će učestvovati na izborima 3. novembra na kojoj se nalaze svi Srbi, a ne "ova ili ona politička partija".

Vulin, koji je i direktor Kancelarije za KiM, rekao je i da su ovo "sudbinska vremena" i da zato niko nema pravo "da ne bude deo države Srbije kada se ona bori za svoj opstanak na prostoru KiM".

Prema njegovim rečima, ne može se primati državna plata, a voditi politika suprotna državnoj.

Velika većina i direktora javnih preduzeća na KiM, kao i građana su "uz svoju vladu i državu Srbiju", zaključio je Vulin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smenjeno rukovodstvo sa severa Kosova: Izbori razlog za smenu

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Sep.2013

Bivši predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova ocenili su danas da je Vlada Srbije raspustila skupštine opština na severu pokrajine zbog njihovog protivljenja izlasku na kosovske lokalne izbore zakazane za 3. novembar i sprovođenju Briselskog sporazuma.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Rukovodstvo opština na severu Kosova: Nelegalna odluka o smeni

Izvor: Blic, 11.Sep.2013

Smenjeni čelnici četiri opštine na severu Kosova ocenili su danas da je odluka o njihovom smenjivanju suprotna odredbama Ustava i da za nju nije postojao nijedan zakonski osnov, a jednistveno su ukazali da ne rade u interesu Prištine...Smenjeni predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović ponovio...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.