Kanada nije pripremljena za napade

Izvor: B92, 03.Jun.2015, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kanada nije pripremljena za napade"

Kanada nije dobro pripremljena da spreči terorističke napade u njenoj prestornici, zaključci su novog izveštaja kanadske policije.

Kako se navodi, u izveštaju se napominje primer pucnjave ispred zgrade kanadskog parlamenta u oktobru prošle godine, kad je ubijen jedan vojnik što predstavlja "neugodan podsetnik da Kanada nije dobro pripremljena".

U izveštaju se navodi da je kraljevska konjička policija "krajnje neadekvatno" obezbeđivala zgradu parlamenta u Otavi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kad je Majkl Zehaf-Bibo 22. oktobra 2104. izveo napad u toj zgradi, prenela je agencija AP.

Tom prilikom je propušteno više šansi da se Zehaf-Bibo spreči da uđe u zgradu parlamenta, zaključila je policija provincije Ontario.

Zehaf-Bibo je prvo pucao i ubio vojnika Nejtana Sirila, koji je držao počasnu stražu kod Memorijalnog centra u Otavi, a zatim je upao u parlament, gde je na kraju ubijen.

Izveštaj, u kojem se taj napad opisuje kao "najteži bezbednosni propust u istoriji kanadskog parlamenta", sadrži grafičke detalje pucnjave.

"Majkl Zehaf-Bibo je uperio pušku u vojnika Sirila i pucao mu u leđa. Kad je Sirilo pao na kolena i počeo da puzi prema istočnoj strani spomenika, Zehaf-Bibo mu je opet pucao u leđa", navodi se u izveštaju, dodajući da je zatim usledio treći i poslednji pucanj.

Žena koja je gurala dečja kolica je videla Zehaf-Biboa kako trči prema parlamentu i obavestila obližnju policijsku patrolu.

U izveštaju se navodi da su na samom početku incidenta, koji je trajao nešto manje od dva minuta, policajci Kraljevske konjičke policije oklevali da uđu u zgradu parlamenta "zbog naloga da nikad ne ulaze u parlament naoružani".

Jedan policajac u civilu je prvi zapucao na napadača sedam sekundi nakon što je on ušao u parlament, ali je on nastavio da trči. Zatim su dva policajca u njega ispalila ukupno 31 metak, od čega su dva bila fatalna, ali se ne zna koji ga je ubio.

Kanadska policija ističe da Zehaf-Bibo nije nosio zaštitni prsluk i, da je bio bolje organizovan, incident je mogao da se završi mnogo gore.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kanada nespremna da spreči terorističke napade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015

Pucnjava ispred zgrade kanadskog parlamenta u oktobru prošle godine, kad je ubijen jedan vojnik, predstavlja "neugodan podsetnik da Kanada nije dobro pripremljena" da spreči terorističke napade u prestonici, zaključci su novog izveštaja kanadske policije...U izveštaju se navodi da je kraljevska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.