Kalinić pristao na izručenje

Izvor: RTS, 13.Avg.2010, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalinić pristao na izručenje

Odbegli pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić odrekao se prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji. Ministarka pravde očekuje izručenje "u veoma kratkom roku", tužilac Radosavljević kaže da će tim izručenjem biti rasvetljena mnoga ubistva čiji su izvršioci bili nepoznati.

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić rekao je da se odbegli pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić odrekao prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji i time postao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvi hrvatski državljanin koji će biti izručen nekoj drugoj državi.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević ocenio je da će ekstradicijom Sretka Kalinića biti rasvetljena mnoga ubistva čiji su izvršioci bili nepoznati.

Radisavljević je rekao da očekuje da će "Kalinić biti dosledan i sve informacije koje je do sada dao srpskim pravosudnim organima, izneti i u krivičnim postupcima koji će uskoro biti pokrenuti".

Ministarka pravde Snežana Malović uverena je da će hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković "u veoma kratkom roku" doneti konačnu odluku o izručenju Kalinića i da će on vrlo brzo biti isporučen, imajući u vidu težinu krivičnih dela zbog kojih ga Srbija traži.

"Ovo je prvi primer jako dobre saradnje Srbije i Hrvatske, koji potvrđuje značaj nedavno potpisanog ugovora i iznetog stava da dve države neće biti utočište za mafijaše", rekla je Malovićeva.

Ministarka pravde Srbije je naglasila i da očekuje da će se saradnja intezivirati i da će još neke osobe uskoro biti izručene.

Devčić je rekao da je Kalinić jutros, u Županijski sud u Zagrebu, bio pozvan na ispitivanje kao svedok, ali je, u međuvremenu, stigao još jedan zahtev za izručenje, koji se odnosi na istražni postupak koji se vodi u Beogradu za tri ubistva.

U tom delu, Kalinić je morao da se izjasni samo o tome da li je saglasan sa izručenjem i on je to učinio rekavši da se neće žaliti ni na jedno rešenje.

Vanraspravno veće Županijskog suda je, pre nekoliko dana, donelo rešenje o izručenju Kalinića Srbiji, gde je, u odsustvu, kao pripadnik zemunskog klana osuđen na 30 godina zatvora, zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića, u martu 2003. godine. Kalinić je, u roku od tri dana, mogao da podnese žalbu Vrhovnom sudu, ali to nije učinio.

Kako je 29. juna potpisan sporazum između Hrvatske i Srbije o izručenjima, više nema prepreka za izručenje Kalinića Srbiji, rekao je Devčić, dodajući da Kalinić zbog procedure, ipak, ne može biti odmah izručen Srbiji.

Spisi se moraju dostaviti ministru pravde, koji na kraju donosi odluku o tome hoće li Kalinić biti izručen Srbiji. Nakon te odluke, stvar je dogovora Interpola i policija Hrvatske i Srbije kada će se izručenje sprovesti, rekao je Devčić, dodajući da se na to verovatno neće dugo čekati.

Kalinić je, 8. juna, teško ranjen u obračunu sa Milošem Simovićem, u prigradskom zagrebačkom kvartu Rakite, posle čega je prevezen u bolnicu. Kad se saznao njegov identitet, Srbija je, 11. juna, poslala zahtev za izručenje.

Nakon što je ustanovljeno da se koristio lažnim dokumentima, protiv njega je podignuta krivična prijava i određen mu je pritvor, zbog čega je prevezen u zatvorsku bolnicu Dubrava, na istoku Zagreba.

Miloša Simovića, koji je pucao u Kalinića, nekoliko dana posle obračuna, uhapsila je srpska policija, kod mesta Morovića, kad je pokušao ilegalno da uđe u Srbiju.

Obojica su u odsustvu osuđena na zatvorske kazne po 30 godina, zbog ubistva Đinđića, otkad su bili u bekstvu. Mediji su javili i da je Kalinić opširno govorio o svom učešću u ubistvima mafijaša, jer računa da bi, zbog saradnje sa sudstvom, mogao ostvariti neke pogodnosti.

Činjenica da su dva pripadnika zemunskog klana živela u Hrvatskoj više godina i dugo iznajmljivala stan u zagrebačkom kvartu Lanište, otvorila je raspravu o sposobnosti hrvatskih tajnih službi i policija, ali i o tome da li su oni bili pod nečijom zaštitom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radisavljević: Ekstradicijom Kalinića biće rasvetljena mnoga ubistva

Izvor: Blic, 13.Avg.2010

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević ocenio je danas da će ekstradicijom Sretka Kalinića biti rasvetljena mnoga ubistva čiji su zvršioci bili nepoznati. Sretko Kalinić se odrekao prava na žalbu na rešenje o izručenju..."Kao što je Tužilaštvo već iznelo radeći...

Nastavak na Blic...

RADISAVLJEVIĆ: KALINIĆ BI MOGAO RASVETLITI BROJNA UBISTAVA

Izvor: Kurir, 13.Avg.2010

BEOGRAD - Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević ocenio je danas da će ekstradicijom Sretka Kalinića Srbiji biti rasvetljena brojna ubistva..."Kao što je Tužilaštvo za organizovani kriminal već iznelo radeći na slučaju odbeglih pripadnika "zemunskog klana", smatram...

Nastavak na Kurir...

Sretko Kalinić želi da ga izruče Srbiji

Izvor: Cafe.ba, 14.Avg.2010, 00:24

SRETKO Kalinić, pripadnik zloglasnog zemunskog klana, bit će izručen Srbiji, i to nakon što se odrekao prava na žalbu.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.