Radisavljević: Ekstradicijom Kalinića biće rasvetljena mnoga ubistva

Izvor: Blic, 13.Avg.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radisavljević: Ekstradicijom Kalinića biće rasvetljena mnoga ubistva

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević ocenio je danas da će ekstradicijom Sretka Kalinića biti rasvetljena mnoga ubistva čiji su zvršioci bili nepoznati. Sretko Kalinić se odrekao prava na žalbu na rešenje o izručenju.

"Kao što je Tužilaštvo već iznelo radeći na predmetu odbeglih pripadnika 'zemunskog klana', smatram da će ekstradicijom Sretka Kalinića biti rasvetljena brojna ubistva čiji su izvršioci bili nepoznati", rekao je Radisavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agenciji Beta povodom informacije da se pripadnik zemunskog klana Sretko kalinić, uhapšen u Hrvatakoj, odrekao prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji.

Radisavljević je rekao da očekuje da će "Kalinić biti dosledan i sve informacije koje je do sada dao srpskim pravosudnim organima, izneti i u krivičnim postupcima koji će uskoro biti pokrenuti".

Ministarka pravde Snežana Malović istakla je da je ovo prvi primer veoma dobre saradnje Srbije i Hrvatske koji, kao je navela, konkretno potvrđuje značaj nedavno potpisanog ugovora o izručenju optuženih i osuđenih za organizovani kriminal, i da je potvrda "iznetog stava da Srbija i Hrvatska neće biti utočište za mafijaše".

"Očekujem da će se saradnja intenzivirati i da će još neka lica biti uskoro izručena", rekla je ministarka agenciji Beta.

Kalinić se neće žaliti na izručenje

Sretko Kalinić odrekao se prava na žalbu na rešenje o izručenju Srbiji i time je postao prvi državljanin Hrvatske koji će biti izručen nekoj drugoj zemlji, a za izručenje je potreban još samo potpis ministra pravosuđa, javila je ranije danas agencija Hina.

Kako je Hini rekao portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić, Kalinić je jutros na Županijski sud bio pozvan na ispitivanje kao svedok, ali je u međuvremenu stigao još jedan dopunski zahtev za izručenje koji se odnosi na istražni postupak koji se vodi u Beogradu zbog tri ubistva.

U tom delu, Kalinić je morao da se izjasni samo o tome da li je saglasan sa izručenjem.

Srbija je izručenje Kalinića tražila 11. juna, tri dana posle njegovog hapšenja u Zagrebu pošto je na jezeru u Rakitju na njega pucao drugi osuđenik za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović

Vanraspravno veće Županijskog suda ranije je donelo rešenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji, gde je u odsustvu, kao pripadnik "zemunskog klana", osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

Kalinić je mogao da uloži žalbu u roku od tri dana o čemu bi odlučivao Vrhovni sud, ali on to nije učinio.

Osuđeni pripadnik "zemunskog klana" se ranije protivio izručenju, navodeći da u Srbiji ne bi imao fer suđenje.

Kalinić se danas složio da odmah bude izručen, dodajući da što se njega tiče nema nikakvih prepreka i da se neće žaliti ni na jedno rešenje.

Kaliniću u Hrvatskoj, gde se krio više godina, nije određen ekstradicioni pritvor, već pritvor zbog falsifikovanja dva pasoša

S obzirom na potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije od 29. juna, više nema prepreka za izručenje Kalinića Srbiji, rekao je Devčić.

"Onda treba samo konstatovati da je odluka suda postala pravosnažna, ona je faktički pravosnažna odmah", dodao je Devčić i objasnio da Kalinić zbog procedure ipak ne može da bude odmah izručen Srbiji.

"Mora se, nezavisno od toga, u ovom ranijem predmetu spis dostaviti ministru pravosuđa i ministar pravosuđa na kraju donosi odluku o tome hoce li Sretko Kalinic biti izrucen Srbiji", rekao je Devčic.

Devčić je kazao da ne zna kada će ministar pravosuđa doneti odluku o izručenju Kalinića Srbiji i da spis još nije stigao u Ministarstvo pravosuđa.

Nakon odluke ministra pravosuđa stvar je dogovora između Interpola te policije Hrvatske i Srbije kada će to izručenje biti sprovedeno. Može se očekivati da to neće trebati dugo čekati, rekao je Devčić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.