Kalifat propada, ID ostaje?

Izvor: B92, 25.Feb.2017, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalifat propada, ID ostaje?

Mosul -- ID se nalazi pred vojnim debaklom, međutim, ta teroristička organizacija i dalje uživa podršku svakog desetog stanovnika arapskog sveta, piše Dojče vele.

Paravojska Islamske države bi uskoro mogla da bude pobeđena i u Mosulu, poslednjem velikom uporištu u Iraku.

Iračka vojska uz podršku međunarodnih snaga iz vazduha već je oslobodila istočni deo grada i zauzela strateški važan aerodrom odakle se vodi ofanziva na zapadne kvartove.

Tu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko reke Tigar, prema procenama pod vlašću ID živi oko 700.000 civila.

Zapadni Mosul je teži teren za borbe, premrežen tesnim uličicama i gusto naseljen. Pa ipak, procenjuje se da tamo ima najviše 2.000 džihadista. Njihov poraz je, kažu poznavaoci prilika, samo pitanje dana.

Autori studije, koju prenosi Dojče vele, sproveli su anketu u devet najvažnijih arapskih zemalja među njima u Tunisu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

Većina (59 odsto) ispitanika pozdravila je vojne akcije protiv IS koje sprovodi međunarodna koalicija predvođena SAD - 37 odsto ispitanih je, međutim, bilo protiv.

Skoro tri četvrtine, 72 odsto, imaju negativan utisak o Islamskoj državi, ali ipak 11 odsto pozitivan ili čak veoma pozitivan.

Tih 11 procenata podrške, koje Islamska država uživa na Bliskom istoku i u severnoj Africi, dugoročno bi moglo da obezbedi preživljavanje toj terorističkoj mreži.

S jedne strane su oni koji imaju simpatije za borce ID, spremni su da im pruže podršku i budu jataci nakon što borci pobegnu iz Mosula i oslobođenih gradova. Ali pre svega tu su i oni koji su spremni da se pridruže IS.

To da ID, uprkos svim porazima, još uvek ima budućnost sugeriše i studija koju je sproveo Kraljevski koledž iz Londona.

Arapski centar za istraživanje i politiku iz Dohe navodi da je jedan od razloga taj što brojni Arapi žive u teškim ekonomskim i socijalnim uslovima.

Takođe, zapadne države svojim delovanjem idu naruku džihadistima, pa Dojče vele podseća da je 1991. Zapad prećutao svrgavanje Islamskog fronta spasa sa vlasti u Alžiru, iako je ova struja političkog islama na vlast došla izborima, a za šta je Zapad platio cenu u arapskom javnom mnjenju.

Nešto slično viđeno je 2013. godine, kada je vojnim pučem sa vlasti u Egiptu "počišćeno" Muslimansko bratstvo - iako je pošteno pobedilo na prvim demokratskim izborima u istoriji te zemlje.

Drugi razlozi za veliku podršku islamistima - i to ne samo IS - kriju se u spletu dogme, kulture i ideologije, jer radikalni islamisti uspešno "manipulišu" svetim knjigama, napominje Dojče vele.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.