KRIK: Zastareo postupak protiv načelnika Komunalne policije

Izvor: N1 televizija, 30.Maj.2016, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIK: Zastareo postupak protiv načelnika Komunalne policije

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru upozorenja načelniku beogradske Komunalne policije Nikoli Ristiću, jer nije na vreme dostavio podatke o imovini i prihodima i tako prekršio zakon. Agencija ne može da pokrene prekršajni postupak pred sudom jer je slučaj zastareo, navodi se u odgovoru novinarima KRIK-a.

Nikola Ristić postavljen je za načelnika Komunalne policije 17. maja 2014. Kao javni funkcioner bio je dužan da u zakonskom roku od 30 dana prijavi svu imovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije. S obzirom da to nije učinio na vreme, Agencija je protiv Ristića pokrenula postupak u februaru 2016, više od godinu i po dana nakon što je prekršio zakon, podseća Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Postupak je okončan tako što je Agencija utvrdila da je Ristić prekršio zakon i izrekla mu meru upozorenja. Mera upozorenja je vrsta opomene koju Agencija izriče funkcionerima kada zakasne sa prijavljivanjem imovine, a ceni se kao otežavajuća okolnost ukoliko funkcioner ponovo prekrši zakon.

Agencija protiv funkcionera koji prekrši zakon podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka prekršajnom sudu.

Protiv Nikole Ristića, međutim, postupak neće biti pokrenut. ”Kako je od dana izvršenja prekršaja proteklo više od jedne godine, Agencija, zbog nastupanja zastarelosti, nije protiv imenovanog podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“, navodi se odgovoru Agencije KRIK-u.

KRIK podseća i da je zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je pre dve nedelje postupak kontrole rada Komunalne policije kako bi utvrdio da li je Ristić dao istinitu izjavu o slučaju rušenja nekoliko objekata Savamali u noći 25. aprila.

Ristić je u službenoj izjavi Zaštitniku rekao da građani te noći nisu zvali Komunalnu policiju, dok je Zaštitnik od građana dobio suprotne tvrdnje. Postupak je još u toku.

Ranije je Janković u postupku provere rada ove službe utvrdio da je Ristić lagao o dešavanjima i incidentu kada su novinarima KRIK-a komunalni policajci oduzeli opremu. Ristić je bio neposredni učestnik incidenta o čemu svedoce i snimci koje je objavio KRIK. Grad Beograd nije prihvatio preporuke Zaštitnika građana da Ristić bude smenjen.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Mera upozorenja načelniku beogradske Komunalne policije

Izvor: B92, 30.Maj.2016

Beograd -- Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je meru upozorenja načelniku beogradske Komunalne policije Nikoli Ristiću...Njemu je izrečena mera upozorenja jer nije na vreme dostavio podatke o imovini i prihodima i tako je prekršio zakon...Agencija ne može da pokrene prekršajni postupak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.