Jovanović: Slučaj Šešelja rešiti u skladu sa pravom

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Slučaj Šešelja rešiti u skladu sa pravom

Vlada Srbije mora slučaj lidera SRS Vojislava Šešelja da reši u skladu sa pravom, ocenio je predsednik LDP Čedomir Jovanović navodeći da problem "nije u Šešelju, nego u nama samima".

"Nemamo problem sa Šešeljem, pre 15 godina je palio i rušio gradove. Imamo problem sami sa sa sobom, sa činjenicom da se za ovih 15 godine nismo previše promenili, nekako smo uvukli glavu u ramena", rekao je Jovanović za B92.

Izjave predstavnika i srpske i hrvatske vlade posle >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << puštanja Šešelja iz Haškog tribunala, Jovanović ocenuje "brukanjem svakog od nas i vređanjem zdravog razuma" navodeći da je uporište toga "u našoj nesposobnosti da zaboravimo ono vreme u kojem smo sami sebi bili najveći protivnici".

Navodeći da je očigledno da je vlast u Srbiji zatečena odlukom Haškog tribunala, Jovanović kaže da je u ovom trenutku na prvom mestu poštovanje našeg unutrašnjeg prava kao i međunarodnog prava.

"Uvek smo se nalazili u ovakvoj situaciji poput ove da li će država nekog hapsiti ili ne, da li će dodatno destabilizovati odnose u društvu. Postoje zakoni koji regulišu odnose među nama pa tako i odnose između Šešelja i države", rekao je on.

Upitan o izajavama ministra Aleksandra Vulina, Jovanović navodi da Vulin radi isto ono što u ovom trenutku radi većina politiičara i na hrvatskoj i na srpskoj strani, a to je da vodi političku kampanju.

Jovanović ne očekuje ništa dramatično u odnosima Srbije i Hrvatske jer, kako navodi, ti odnosi ne mogu biti posebno komplikovaniji u odnosu na trenutne odnose.

Kako je naveo, činjenica je da je Hrvatska dve godine u izbornoj kampanji, da smo mi uvek na korak do nekih izbora i da "nam ne ostaje ništa drugo osim da žongliramo sa večitim temama patriota, izdajnika, srpstva, Evrope, Rusije".

Jovanović je odgovarajući na pitanja rekao i da je Aleksandar Vučić kao premijer stalno pod hipotekom onoga što je bio.

"Postoji taj otvoreni stav u kome se traži razumevanje dela društva od koga previše realno ništa ne zavisi. Ako te podržava 50 ili 60 odsto građana zašto je bitno šta o tebi misle oni koji su se oduvek predstavljali kao tvoji kritičari ili protivnici", kaže Jovanović.

Govoreći o kontaktima sa premijerom, on je naveo da u tome nema ništa tajnog i da su se poslednji put videli u januaru, ali da je posle toga bilo sporadičnih kontakta.

Upitan da li sebe vidi u Vladi Srbije, lider LDP-a kaže da je i ranije govorio i da danas ponavlja da ne misli da Srbija ima lični problem pa da bi sada njegov lični angažman tu nešto dramatično promenio.

"Sva odgovornost je na Vučiću, ne na njegovoj vladi, nego na njemu lično. Mi smo vrlo blizu tačke posle koje nećemo moći da manervišemo više", smatra Jovanović navodeći da Srbija nema problem sa nekoliko ministara već je njen problem što nema plana koji bi ulivao neophodnu sigurnost svakome od nas.

Na pitanje da li je dobio poziv za skup koji 25. aprila organuzuje Demokratska stranka, Jovanović je rekao:

"Razumeo sam da je to bio iznuđeni potez demokrata kao reakcija na miting SNS u Novom Sadu. Za mene je važna politika. Ne mislim da možemo da se okupljamo po ulicama, da se prebrojavamo i da odemo kući. To smo radili u prošlosti i to nije dalo svoje rezulate", zaključio je Jovanović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.