Još nema lekova za najteže obolele

Izvor: Press, 29.Maj.2013, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema lekova za najteže obolele

Nabavka deficitarnih lekova sa pozitivne liste po hitnom postupku još traje, navode u Apotekama "Beograd", ali se snadbevenost normalizuje, a sledeće nedelje će svi preparati i medicinska pomagala koja se izdaju na recept biti na rafovima. 
Lekovi koji su do pre dve nedelje bili deficitarni, kao što su "spironolakton" za jetru, "forteo" protiv osteoporoze, "salofalk" protiv oboljenja creva, "arava" protiv artritisa pojavili su se u pojedinim apotekama, ali ih u nekima i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nema, piše Blic. 
"Snadbevanje lekovima biće potpuno normalizovano u narednih nekoliko dana, a nabavka po hitnom postupku još traje", kaže Milana Dučić, rukovodilac Centra za informacije o lekovima.
U toku je nabavka za oko 1.1175 vrsta lekova i medicinskih pomagala. 
"Ne mogu se svi nabaviti i distribuirati odjednom. Oni najhitniji, kao insulin i lekovi za HIV, od prošle nedelje su u apotekama. Sledeće nedelje rafovi će biti puni. Na tenderu je prošlo 26 ponuđača, a 10 dana je rok za žalbe, a do sada ih nije bilo", kaže Milan Čarapić, pomoćnik za komercijalne poslove u Apotekama "Beograd". 
On kaže da problema ima samo sa tračicama za određivanje šećera u krvi kojih još nema. Prema njegovim rečima procedura za snadbevanje je otežana i zbog stečaja, ali i neredovne proizvodnje lekova u domaćim fabrikama. 
"Zbog stečaja u Srboleku i Jugoremediji od kraja 2012. godine vlada nestašica "aminofilina" i "durofilina", lekova protiv astme. Problem je i sa "farinom" koji neredovno proizvodi "Galenika", pa nije krivica Apoteka "Beograd" kada tog medikamenta nema na rafovima", naglašava Čarapić.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Apoteke i dalje čekaju lekove

Izvor: Večernje novosti, 29.Maj.2013

DRŽAVNE apoteke troše poslednje zalihe najtraženijih medikamenata, a pojedini diuretici, antibiotici, sedativi, antidepresivi, preparati protiv epilepsije, reumatskog artritisa, osteoporoze ili zgrušavanja krvi ne mogu da se nađu - „ni za lek“. Pacijente koji idu od jedne do druge apoteke i...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.