Johanesburg: Srpski jezik izborni predmet u svim školama

Izvor: Večernje novosti, 23.Apr.2014, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Johanesburg: Srpski jezik izborni predmet u svim školama

DA srpski jezik postane zvaničan u Južnoafričkoj Republici izborila se nastavnik srpskog jezika Violeta Pavlović Marinović. Već dve godine naš jezik je izborni predmet u svim osnovnim i srednjim, državnim i privatnim školama. Naša deca sada mogu visokim ocenama iz maternjeg jezika da povećaju ukupan prosek, a to im olakšava prohodnost do izabranog fakulteta. Međutim, osim što se pored 10 zvaničnih jezika u Johanesburgu, ravnopravno čuje i srpski, najvažnije je da, smatra Violeta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << naša deca koja žive u dijaspori ne zaborave korene. Violeta trenutno ima 30 đaka, a do sada je sa sertifikatom položenog srpskog jezika iz njenih klupa izašlo više od 80 mališana. - Srpska škola „Sveti Sava“ u najvećem gradu Južnoafričke Republike osnovana je 2009. godine, na inicijativu roditelja i uz njihovu pomoć se održava - kaže Violeta. - Nalazi se na crkvenom imanju jedinog hrama SPC na afričkom kontinentu - Sveti Toma. Srpska komuna iako novija, veoma je aktivna i okuplja između 10.000 i 20.000 Srba. Međutim i deset godina pre toga, Violeta je našu decu u sklopu Komune učila maternjem jeziku. Sada je on deo obrazovnog sistema Južnoafričke Republike. Nijedna druga zemlja iz našeg okruženja nije ovo postigla. Osim toga, ni u jednoj drugoj zemlji, osim u Južnoafričkoj Republici, gde u velikom broju žive naši ljudi, nije ozvaničen sprski jezik. - U Johanesburgu živim 20 godina, tamo su mi se rodila oba sina - priča Violeta. - Poenta cele priče je da se naša deca tamo ne asimiluju, da očuvaju jezik, tradiciju, da nauče što više o svojoj kulturi. Svi verski i državni praznici obeležavaju se u školi „Sveti Sava“. U projektu koji je trajao tri godine podržala su me srpska ministarstva prosvete i spoljnih poslova i ambasada Srbije. Da bi se ubrzalo dobijanje rešenja od Ministarstva prosvete u Srbiji, mnogo mi je pomogla novinarka državne televizije Jelena Đorđević Popović. U školi koja se odvija subotom, izučavaju se srpski jezik, istorija, geografija, muzičko, likovno i veronauka, a sve je u korelaciji sa srpskim jezikom i odvija se po našem nastavnom programu. Najteže je bilo da se naš nastavni program impelmentira u onaj u JAR. Razlikuje se način ocenjivanja, jer tamo se od početka školovanja polažu ispiti u dva roka u toku školske godine koja traje od januara do decembra.OSMI PADEŽ DECI koja idu u internacionalne škole i uglavnom govore engleski, najteže je da shvate naših sedam padeža - kaže Violeta. - A u Ministarstvu prosvete u Johanesburgu su me, kada je sve bilo gotovo, da bi napravili štos sa mnom, zbog moje preterane posvećenosti i predanosti, pozvali su me da mi saopšte kako sve mora da padne u vodu, jer je objavljena vest da je ozvaničen i osmi padež. Bacila sam se u vatru da objašnjavam kako je to nemoguće, ali su svi počeli da se smeju.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Srpski uče i u Johanesburgu

Izvor: B92, 24.Apr.2014, 00:27

Johanesburg -- Nastavnica srpskog jezika Violeta Pavlović Marinović podučava tridesetak đaka u školi "Sveti Sava" u Johanesburgu, pišu "Večernje novosti"...Da srpski jezik postane zvaničan u Južnoafričkoj Republici izborila se nastavnica srpskog jezika Violeta Pavlović Marinović. Već dve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.