Izrael posmatrač na skupu UN o nuklearnom paktu

Izvor: Blic, 27.Apr.2015, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael posmatrač na skupu UN o nuklearnom paktu

Izrael će, kao posmatrač, prisustvovati konferenciji o neširenju nuklearnog oružja u Ujedinjenim nacijama, koja počinje sutra, nakon dve decenije odsustva. Ta zemlja se nada da će time ohrabriti dijalog s arapskim zemljama, rekao je jedan visoki izraelski zvaničnik.

Izrael, za koji se veruje da na Bliskom istoku jedini poseduje nuklearno oružje, a nikada nije potpisao sporazum o neširenju nukleranog oružja, nije učestvovao na skupovima potpisnica tog dokumenta od 1995. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine, u znak protesta zbog rezolucija koje smatra neobjektivnim.

Izraelski lideri kažu da će razmotriti mogućnost međunarodnih nuklearnih inspekcija i kontrola, samo onda kada bude mira s Arapima i Iranom.

Te zemlje traže da se Izrael pre toga povinuje inspekcijama.

U vreme nereda na Bliskom istoku i suprotstavljanja sunitskih Arapa nuklearnom programu šiitskog Teherana, visoki izraelski zvaničnik vidi na skupu, koji će se održati od 27. aprila do 22. maja, šansu da se istaknu zajednički ciljevi.

Izrael smatra Iran najvećom pretnjom, iako ta zemlja tvrdi da teži samo nuklearnoj energiji, a ne bombi. Šest svetskih sila pregovora o sveoubuhvatnom nuklearnom sporazumu s Iranom, čemu se Izrael protivi, u strahu da neće dovoljno ograničiti atomske aktivnosti Teherana.

"Mislimo da je vreme da sve umerene zemlje sednu i diskutuju o problemima s kojima se svako suočava u regionu," rekao je Rojtersu izraelski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman.

"Smatram da je dolazak na konferenciju u svojstvu posmatrača pokušaj da se demonstrira naša dobra vera u odnosu na vođenje takvog razgovora. Potrebni su nam direktni razgovori između regionalnih strana, regionalni bezbednosni razgovori, razgovori zasnovani na konsenzusu. To prisustvo na konferenciji nema za cilj da promeni našu politiku. Ima za cilj da je naglasi", rekao je on.

Izraelski zvaničnik ne očekuje da arapske zemlje prihvate poziciju direktnih kontakata s Izraelom, ali vidi skup kao šansu da se učvrsti protivljenje, koje Izrael deli s nekim arapskim zemljama, okvirnom sporazumu s Iranom, postignutom 2. aprila.

On nije imenovao određene zemlje, ali je rekao da neki Arapi manje obraćaju pažnju na to što Izrael nije potpisnik sporazuma, pošto su "isuviše zauzeti većim problemima".

Među tim zemljama bi mogao biti Egipat koji se dugo glasno suprotstavljao izraelskoj nuklearnoj netransparentnosti, ali je nedavno zbio redove sa svojim susedom protiv zajedničkih islamističkih neprijatelja.

"Naša inicijativa za Bliski istok bez nekonvencionalng oružja je princip. To se neće izmeniti. Ali ništa nije protiv samog Izraela. To je za svakoga Iran, Izrael, za sve", rekao je jedan egipatski zvaničnik, upitavši: "Hoćemo li ići i vršiti pritisak na Izrael? Ne mislim tako. Ne mislim da bi pritisak bio nepodnošljiv."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.