Izložba ratnih zastava iz Velikog rata

Izvor: RTS, 23.Avg.2014, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba ratnih zastava iz Velikog rata

U Vojnom muzeju u Beogradu otvorena izložba "Pukovske i dobrovoljačke zastave iz Velikog rata". Povod za ovu postavku je obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, ali i sećanje na današnji dan 1878. godine kada je, posle Berlinskog kongresa, ukazom kneza Milana Obrenovića proklamovana nezavisnost Srbije. Istog dana osnovan je Vojni muzej.

Ratne zastave iz oslobodilačkih ratova bile su među prvim predmetima poverenim na čuvanje Vojnom muzeju čija je istorija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prešla put dug 136 godina pamteći ratove, promene dinastija i društvenih uređenja.

Načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Ivan Mijatović kaže da su zastave tema izložbe jer su one prava vojnička svetinja, ali i zato što se ove godine obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

"Ispod ovih zastava se kretalo u oslobađanje zemlje. Godine 1918. pod ovim zastavama su oslobođeni stari srpski krajevi u Balkanskim ratovima. Vojnici koji su pod ovim zastavama ratovali i ginuli i nosili ih su zaista ponosni i mi kao njihovi potomci treba da budemo ponosni", ističe potpukovnik Mijatović.

"Osim zastava, izloženi su i drugi predmeti da se vidi da je sa tom zastavom živela vojska. Tako da smo izložili pedesetak fotografija, na svakoj se vidi vojnička zastava, da li je dobrovoljačka, da li je pukovska", kaže autorka izložbe Anđelija Radović.

Kralj Petar Prvi Karađorđević i ministar vojni general Stepa Stepanović 1911. godine uručili su uz vojnički protokol na Banjici i 51 zastavu srpskim pukovima.

Pomoćnik ministra odbrane Miloš Janković navodi da je pod tim barjacima srpska vojska u balkanskim ratovima oslobodila stare srpske zemlje.

"U Velikom ratu su pod ovim zastavama srpska vojska i njen narod prošli albansku golgotu, a 1918. godine one su se pobedonosno zavijorile i u oslobođenim gradovima", kaže Janković.

Kako je rekao, izložene su i zastave dobrovoljačkih jedinica iz inostranstva i zastave kojima su građani srpskih gradova dočekivali i darivali oslobodioce.

Izložba Pukovske i dobrovoljačke zastave iz Velikog rata biće otvorena narednih mesec dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.