Izbacili Milicu jer je htela da se ubije?!

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2015, 06:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbacili Milicu jer je htela da se ubije?!

U poslednjih bezmalo mesec dana, u Domu učenika srednjih škola u Nišu - internatskoj ustanovi u kojoj su smeštene devojčice i dečaci koji pohađaju neku od niških srednjih škola, a inače su iz mesta i gradova na jugu i jugoistoku Srbije i slabijeg su materijalnog stanja - dogodilo se mnogo toga neobjašnjivog.

Jedna od štićenica doma, učenica drugog razreda niške Umetničke škole Milica Ž. (15), koja je u Niš na školovanje došla iz Pirota, pokušala je prvih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << novembra samoubistvo. Popila je veliku količinu - preko 50 jakih tableta, ali je zahvaljujući prisebnosti dežurnih vaspitača i drugog osoblja ustanove ipak njen život spasen. Prebačena je na Kliniku za endokrinologiju i toksikologiju Kliničkog centra Niš, gde je intervencijom lekara izbegnuto najgore.

Po povratku u Dom, koji na dve lokacije u Nišu, u objektu u Ulici Kosovke devojke (nekadašnjem Engleskom domu) i objektu pored Gimnazije "Svetozar Marković", zbrinjava preko stotinu dece iz okolnih gradova i mesta, devojčicu je sačekala odluka Disciplinske komisije ove ustanove kojom joj se otkazuje dalji boravak i usluge smeštaja i ishrane.

Kako je stajalo u obrazloženju odluke, "Milica Ž. je teško prekršila Pravilnik o redu, i ponašanju i disciplini Doma učenika srednjih škola". Pored toga što je pokušala samoubistvo njoj su "na teret" stavljeni i neprimereno ponašanje i veliki broj disciplinskih prekršaja tokom prošle školske godine i posebno u poslednja dva meseca.

- Nemam dovoljno novca da detetu plaćam stan u Nišu i jedino rešenje, da ne bi bila na ulici, jer je odličan đak, bilo je da i dalje ostane u domu. Nažalost, preglasavanjem je izbačena i zbog toga sam zatražio da se hitno u rešavanje ovog slučaja uključi Ministarstvo prosvete Srbije. Očekivao sam da će se Pedagoško veće doma, u kome je najveći broj vaspitača, pozabaviti pitanjem kako da se pomogne mom detetu, ali, umesto toga, ono je isterano na ulicu - rekao nam je Bojan Ž.

Kako nam je juče rečeno, tokom prethodne školske godine devojčici se često gledalo "kroz prste", ali kako je njena nedisciplina eskalirala u septembru i oktobru i pred pokušaj samoubistva brojnim napadima na drugarice, takođe štićenice ustanove, fizičkim obračunima sa njima i drugim prekršajima, doneta je odluka o isključenju iz doma?!

Na isključenje su se žalili i Milica i njen otac Bojan Ž., koji je tražio zaštitu za svoju kćerku. Žalbu je prekjuče u svojstvu drugostepenog organa u postupku razmatralo Pedagoško veće doma, koje je potvrdilo odluku Disciplinske komisije i isključilo devojčicu iz doma. I na Pedagoškom veću odluka je doneta primenom odredbi Pravilnika o redu, disciplini i ponašanju Doma učenika srednjih škola.

Prema saznanju oca devojčice, na sednici Pedagoškog veća, prilikom razmatranja njegove žalbe, za to da Milica ostane u domu glasali su jedino direktorka doma Sandra Popović i još jedan vaspitač, dok je svih ostalih petoro članova veća glasalo za isključenje. Kako smo juče saznali, nakon glasanja, direktorka je smenila sve članove Pedagoškog veća s rukovodećih mesta u domu i rasporedila ih na druga radna mesta.Smenjeni članovi Pedagoškog veća

Prema saznanju oca devojčice, na sednici Pedagoškog veća, prilikom razmatranja njegove žalbe, za to da Milica ostane u domu glasali su jedino direktorka doma Sandra Popović i još jedan vaspitač, dok je svih ostalih petoro članova veća glasalo za isključenje. Kako smo juče saznali, nakon glasanja, direktorka je smenila sve članove Pedagoškog veća s rukovodećih mesta u domu i rasporedila ih na druga radna mesta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.