Iz rudnika u Čileu izvučeno tri rudara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2010, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz rudnika u Čileu izvučeno tri rudara

SANTJAGO -

Četvorica od 33 rudara koji su zatrpani u rudniku u Čileu više od dva meseca, izvučena su rano jutros na površinu, javile su agencije.

Florensijo Avalos je prvi izašao iz kapsule koja je prešla put od 700 metara, zatim Mario Sepulvedo i kroz dva sata od početka spasilačke akcije, Huan Iljanes.

Rudare su dočekali članovi porodica, spasioci i predsednik Čilea, Sebastian Pinjera, posle čega su upućeni na lekarske preglede.

Pinjera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izjavio da ovakva spasilačka akcija "nije viđena u istoriji čovečanstva" i da "Čile, kada je ujedinjen, može da postigne velike stvari".

Spasioci su rekli da će za izvlačenje svakog rudara biti potrebno oko jedan sat, a samo izvlačenje traje oko 15 minuta.

Jedan spasilac je spušten čelicnom kapsulom do zatrpanih rudara kako bi ih pripremio za izlazak na površinu.

Rudari se u podzemnoj komori nalaze od 5. avgusta, od urušavanja rudnika San Hose u pustinji Atakama.

Prethodno je u okno na 625 metara dubine spušten jedan član spasilačke ekipe kako bi pomogao u izvlačenju rudara.

Posle izvlačenja prvog rudara, u jamu je spušten i drugi spasilac.

Prvo izvlačenje kapsule je trajalo 16 minuta, a spuštanje, pod dejstvom gravitacije, jedan minut duže.

Kako su ranije prenele agencije, metalnim cevima osigurano je 96 metara probušenog otvora, da ne bi došlo do njegovog urušavanja prilikom akcije spasavanja.

Preostali deo otvora kroz koji ide specijalna kapsula prolazi kroz čvrstu stenu pa spasioci smatraju da u tom delu neće doći do urušavanja.

U operaciji izvlačenja kapsulom "Feniks" učestvuje 16 posebno obučenih spasilaca, pripadnika čileanskih specijalnih snaga.

Rudari su prethodno obavešteni o tome koji od njih će biti izvučeni prvi - najpre idu psihološki najstabilniji i najiskusniji, za slučaj da nešto krene naopako, a zatim oni slabiji i bolesniji.

Rudari na sebi imaju džempere, zbog razlike u temperaturi, i tamne naočare da ne bi oštetili vid.

Odmah se podvrgavaju medicinskom pregledu po ugledu na astronaute, a potom se prebacuju u bolnice na detaljne preglede.

Rudari rudnika San Hoze postavili su svetski rekord u vremenu provedenom pod zemljom. Čitavi timovi stručnjaka vodili su računa o njima.

Da bi preživeli, rudari, koji su zatrpani na dubini od 625 metara još od 5. avgusta, morali su da budu krajnje disciplinovani, redovno su spavali, dobijali čistu odeću, tri topla, dobro izbalansirana obroka dnevno, počev od jutarnje kafe pa sve do sladoleda kao deserta, odnosno dnevno potrebnih 2.200 kalorija.

Upražnjavali su fizičku aktivnost i društvene igre, istovremeno, radeći na pripremama za spasavanje.



Video: AssociatedPress

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na površinu izvučena četiri čileanska rudara

Izvor: Blic, 13.Okt.2010

Četiri od 33 rudara koja su zarobljena dva meseca u urušenom rudniku u Čileu konačno su jutros izvučena na površinu, kada je počela operacija spasavanja, preneo je AFP. ..Čileanac Florensio Avalos (31) prvi je od zarobljenih rudara koji je rano jutros izvučen na površinu zemlje...Prethodno...

Nastavak na Blic...

U toku izvlačenje čileanskih rudara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Okt.2010

Najdugotrajnija operacija spašavanja rudara u istoriji, izvlačenje 33 rudara zarobljenih duže od dva meseca na gotovo 700 metara dubine u urušenom oknu rudnika bakra i zlata San Jose na severu Čilea, u sredu je uspješno ušla u završnu fazu s evakuacijom prve četvorice rudara

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Počelo spašavanje čileanskih rudara. Do sada iz jame izvučena šestorica.

Izvor: TV Avala, 13.Okt.2010

Trojica od 33 rudara koji su zatrpani u rudniku u Čileu više od dva meseca, izvučena su rano jutros na površinu, javile su agencije.

Nastavak na TV Avala...

Čile: Izvučeno osam rudara

Izvor: Vesti-online.com, 13.Okt.2010

Osmorica od 33 rudara koja su zarobljena dva meseca u urušenom rudniku u Čileu konačno su jutros izvučena na površinu, kada je počela operacija spasavanja, preneo je AFP.

Nastavak na Vesti-online.com...

Čile: Izvučeno 11 rudara

Izvor: Šumadija Press, 13.Okt.2010

Na površinu do sada izvučeno 11 od 33 rudara, koji su duže od dva meseca zatrpani u rudniku u San Hoze u Čileu na dubini od 600 metara.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.