Ivanović: Srbi treba sami da pokrenu formiranje ZSO

Izvor: N1 televizija, 28.Jul.2016, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Srbi treba sami da pokrenu formiranje ZSO

Predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović izjavio je da je čekanje da Priština prihvati Zajednicu srpskih opština uzaludno i da Srbi treba na načine prvi korak formirajući organe ZSO.

"Priština to neće da uradi, jer ima svoje unutrašnje probleme i dosta jaku opoziciju, koja nije brojna, ali računa na podršku frustriranog albanskog stanovništva, što predstavlja ozbiljan problem aktuelnoj vlasti", naveo je Ivanović u pisanoj izjavi, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koju je preko zastupnika dostavio agenciji Beta i listu "Jedinstvu".

On je ocenio da se, da iako ima većinu u Skupštini Kosova, vlast na Kosovu ne usuđuje da donosi odluke i ta se vidi kroz odugovlačenje demarkacije granice sa Crnom Gorom i formiranjem ZSO, "što su dve ključne stvari sa kojima ih pritiska Brisel".

Ivanović je naveo da Srbi na Kosovu moraju da načine prvi korak i konstituišu organe ZSO, da više ne čekaju, već da počnu da ostvaruju ono što je dogovoreno Briselski sporazumom.

"Zna se da će ZSO imati predsednika, Skupštinu i članove koji će biti zaduženi za zdravstvo, školstvo, lokalnu samoupravu, ekonomski razvoj, kulturu i informisanje, prostorno planiranje, rad i socijalna pitanja, omladinu i sport, pravdu, policiju. Te teme su za nas od vitalnog značaja i moraju da budu vođene od ekipe stručnih ljudi", rekao je Ivanović i dodao da, iako Srbi tim korakom treba da "objasne Prištini da će ako im to ne omogući oni to učiniti bez nje".

Ivanović je kazao da su sever Kosova i status Srba politička pitanja i da se mogu rešiti jedino dijalogom.

"Nekako je svima promaklo da se 25. jula navršilo pet godina od kako je Priština pokušala da nasiljem reši politički problem na severu Kosova i Metohije. Pokazala je i dokazala da se politički problemi ne mogu rešavati primenom sile, makar ona dolazila od strane institucija, koje su sa njihovog aspekta legalne i legitimne", naveo je Ivanović i dodao da se ne može sve rešavati u Briselu i da se ne može čeklati da neko drugi reši probleme.

Ivanović je već 30 meseci u pritvoru i trenutno čeka odluku Apelacionog suda na presudu prvostepenog suda, kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina nad Albancima.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.