Ispovest bota preletača

Izvor: Radio 021, 10.Mar.2015, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovest bota preletača

Iskusni bot, koji je do izbora 2012. radio za tadašnju vlast, a sada radi za aktuelnu, prima dnevnicu 1.500 dinara plus sendvič i sok.

Poslednjih godina sve glasnije se spominje reč "bot", najčešće na društvenim mrežama, ali i na informativnim portalima, gde se vode pravi ratovi između političkih neistomišljenika. Nije tajna da političke partije imaju armije "botova", aktivista na internetu koji u komentarima hvale svoju stranku, a žestoko napadaju protivnike.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />Najžešća su prepucavanja botova koji podržavaju SNS i DS.

"Prvi put sam ovim poslom počeo da se bavim pre četiri godine. Kao mlad čovek sa diplomom više škole nisam uspeo da nađem posao u struci. Posle poslova po magacinima, trafikama i kafićima, odlučio sam da počnem da zarađujem "lakšim putem" te sam se učlanio u političku partiju koja je tada bila na vlasti, a to je bilo 2010. godine", počinje priču 29-ogodišnji mladić iz Beograda.

Kao i svi početnici u strankama počeo je da radi na telefonskim anketama i lepljenju plakata. Bilo je potrebno skoro godinu dana da avanzuje na poziciju bota.

"Jednog dana predsednik omladine je okupio nas desetak i rekao nam da smo prerasli ulogu koju smo imali, te da je krajnje vreme da budemo nagrađeni za svoj trud. Tako je sve počelo. Dobijali smo uputstva, odnosno nekoliko šablona u vidu komentara koje je trebalo da ostavljamo na društvenim mrežama i poznatim novinskim portalima", objašnjava on.

Kako kaže, u početku mu je dnevnica bila 800 dinara, a radio je smenu od 5-6 sati. "Akcenat je bio pre svega na vestima koje su se ticale poteza naše stranke, ali i na izjave opozicije. Naročito je bilo napeto u predizbornoj kampanji 2012. godine, kada smo dobili jasan cilj: masovna produkcija komentara, čiji cilj je bio da javno mnjenje navedemo da se plaši dolaska opozicije na vlast", priča sagovornik "Blica".

Nakon smene vlasti on se poveo za praksom mnogih političara i promenio tabor. Poučen iskustvom, odmah je predstavio svoju "specijalnost" novim nadležnima. Tako je njegova karijera "bota" nastavljena, samo u drugoj, vladajućoj stranci.

"Ovde su stvari na malo višem nivou. Ima nas između 500 i 600 i ono što nam je prvo rečeno jeste da mi zapravo "ne postojimo". Radimo šest dana nedeljno, u smenama od osam sati. Posao obavljamo iz stranačkih prostorija, a dnevnice su nam 1.500 dinara i isplaćuju se svake nedelje, a dobijamo i sendviče i sokove", otkriva on.

SNS "botovi" svake nedelje uredno imaju sastanke na kojima razgovaraju o problemima i ciljevima za sledeću nedelju. Fokus je naravno na ispisivanju hvalospeva o potezima koje vuče stranka. Kako kaže ovaj bot, sve je detaljno razrađeno, od imena kojima se potpisuju pa sve do opisa komentara koji se ostavljaju.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ispovest bota preletača

Izvor: Blic, 10.Mar.2015

Sagovornik “Blica” je iskusan u “botovanju”. Do izbora 2012. radio je za tadašnju vlast, a sada za aktuelnu. Sada mu je dnevnica 1.500 dinara plus sendvič i sok...Poslednjih nekoliko godina u Srbiji se sve glasnije spominje reč “bot”. Najčešće na društvenim mrežama, ali i vodećim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.