Ima li kraja agoniji? Advokati nastavljaju protest

Izvor: Mondo, 22.Dec.2014, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li kraja agoniji? Advokati nastavljaju protest

Skupština Advokatske komore Srbije odlučila je danas da se nastavi protest advokata sa obustavom rada u celoj Srbiji sa neizmenjenim zahtevima.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Advoakti traže izmenu Zakona o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.


Predsednik AKS Dragoljub Đorđević rekao je Tanjugu da je Skupština AKS glasanjem odlučila da se protest nastavi u neizmenjenom obliku i sa neizmenjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zahtevima, ali i da se nastave pregovori sa Ministarstvom pravde oko rešavanja zahteva advokature.

Pregovori se nastavljaju sutra u Ministarstvu pravde, dodao je Đorđević i napomenuo da je Skupština AKS dala određene smernice stručnom timu AKS za pregovaranje.

Sednica Skupštine AKS održava se u hotelu "M" u Beogradu, ali je prema odluci rukovodstva komore zatvorena za javnost.

Tokom rasprave čuo se predlog da se ublaži obustava rada u odnosu na pritvorske predmete za lica koja su već u pritvoru, jer je zabranom rada u tim postupcima komora povredila kodeks ponašanja, jer ih onemogućava da štite prava svojih klijenata koji su u pritvoru.

Odgovor koji je na to istican je da je samo sud pozvan da odlučuje o pritvoru te da taj razlog ne stoji, kao i da kodeks obavezuje advokate da štite zakonitost.

Advokati su na poslednjoj Skupštini održanoj 13. septembra doneli odluku da četiri dana kasnije otpočnu protest sa obustavom rada do ispunjenja istih zahteva.

Pregovori o zahtevima advokata - da se izmeni Zakon o javnom beležništvu i reguliše paušalno oporezivanje, sa Ministarstvom pravde vođeni su u više navrata, ali nisu doveli do obustave štrajka. Poslednji koji su prekinuti u subotu, trebalo bi da se nastave sutra.

Na predlog Ministarstva pravde, Zakon o javnom beležništvu izmenjen je u novembru tako što je ukinut monopolističcki položaj javnog beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

Tim izmenama utvrđena je mogućnost da to rade građani sami ili uz pomoć advokata, u kom slučaju se notarska usluga za solemnizaciju ugovora naplaćuje 60 odsto od pune cene koja se plaća kada ugovor sastalja javni beležnik u formi javnobeležničkog zapisa.

Međutim advokati traže da se ugovori o prometu nepokretnosti samo legalizuju odnosno overavaju kod javnog beležnika, kao što je to do 1. septembra činio sud.

Nedavno je, na predlog Ministarstva pravde, Vlada izmenila Uredbu o paušalnom oporezivanju u skladu sa zahtevima advokature.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.