I ptice grabljivice mogu biti od koristi

Izvor: RTS, 27.Mar.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ptice grabljivice mogu biti od koristi

Da bi izbegao uništavanja glodara otrovima, koji su štetni i za druge životinje, Zrenjaninac Miroslav Vukov je došao na jednostavnu ideju. Pružio je priliku pticama grabljivicama da borave na njegovoj njivi i da love glodare.
Vukov ima 12 jutara pšenice i na tim njivama nema štete od glodara. Razlog je jednostavan, sarađuje sa pticama grabljivicama, tako što im je obezbedio osmatračnicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na svakih stotinak metara dovoljna je jedna platforma visine oko metar i po, gde ptica može da sleti. Pravi se od otpadnog materijala, pa ne košta ništa, a donosi veliku korist.
"Unaokolo nema nijednog drveta, pa sova, banatski soko ili druga grabljivica prelete preko moje njive. Ovako sam im omogućio da imaju mesto odakle će osmatrati i loviti. Zahvaljujući ovom jednostavnom rešenju više nemam glodara na njivama pod pšenicom, jer ptice rade za mene", kaže Vukov.
Pšenicu su ovog proleća, sem glodara napale i biljne bolesti. Istina manje ih je nego lane, a najveći problem stvara siva pegavost. Stručnjaci ne mogu da ponude jedinstveno rešenje za sve parcele koje je zahvatila ova bolest, jer su rokovi setve različiti, pa treba pratiti situaciju i obratiti se Prognozno izveštajnoj službi za savet.
"Naš stav i preporuka je da se sa fungicidnim tretmanom sačeka do pojave drugog "kolenceta" na stablu biljke. Tada će se utvrditi nivo infekcije, a veoma bitno je da se biljke tretiraju prerano", kaže Snežana Parađenović iz Prognozno izveštajne službe u Zrenjaninu.
U srednjem Banatu je stanje pšenice zadovoljavajuće, uspešno je izašla iz zimskog perioda. Ovde pšenica obično zauzima oko 50.000 hektara, a procene su da je ove godine bar za deset odsto zasejano manje, jer ratarima nije odgovarala otkupna cena.
rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.