I posle 12 godina, u Mionici isto

Izvor: RTS, 06.Nov.2010, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I posle 12 godina, u Mionici isto

Prošlo je 12 godina od zemljotresa u Mionici, a građani su i dalje nezadovoljni. Od zemljotresa do sada izgrađeno je 4.122 objekta. Najviše je primedbi na rang liste gradnji kuća koje formiraju opštine i dostavljaju ih Direkciji za zemljotres.

Građani u Mionici, koji su pre 12 godina preživeli zemljotres, još uvek čekaju na obećanu pomoć. Još nisu sanirani svi objekti, jer sredstava nema, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz godine u godinu sve je manje novca iz državne kase za te radove. Neophodno je izgraditi još 1.100 kuća za najugroženija domaćinstva.

Od zemljotresa do sada, izgrađeno je 4.122 objekta, najviše 2000. godine - 1.274 kuće, a najmanje lane - 86 kuća. Sredstva solidarnosti bila su namenjena i za razvoj valjevskog kraja pa su izgrađeni mnogi infrastrukturni i društveni objekti.

Najviše je primedbi na rang liste gradnji kuća koje formiraju opštine i dostavljaju Direkciji za zemljotres. Dešavalo se da su kuće zidane i onima koji nisu najugroženiji, ili su pored oštećene imali i druge kuće, na primer, u gradu.

Direktor Direkcije za zemljotrese Dragan Jeremić tvrdi da zloupotrebe sredstava nije bilo i da se ne može pričati o zloupotrebi rang lista i rednih brojeva po kojima su kuće građene, ali da se mora priznati da je za obnovu 12.000 oštećenih objekata potreban izvestan period.

Nove liste 

U međuvremenu, opštine su napravile nove rang liste, pa prioritet imaju socijalno ugrožena i višečlana domaćinstva. Procenjuje se da je više stotina takvih porodica.

Kuća Slobodana Radenkovića iz Klanice nije obnovljena. Ona nakon potresa nije bila za stanovanje, pa se sedmočlana porodica, sa troje male dece smestila u pomoćnu zgradu.

Radenković tvrdi da su radili kuće onima kojima nije potrebno i gde ljudi ne žive 10 ili 15 godina.

"Šta je država pružila. Da četvoro dece spava sa babom i dedom u sobi. To je bruka i sramota", rekla je Dušanka Nedeljković.

Grozdana Vasiljević iz Lukavca pripadala je toj grupaciji građana. "Ja nisam dobila što su obećali. Dobila sam kuću, krečenje, prozore, ali parket nisam. Nisam dobila ništa ni za kupatilo", kaže Grozdana.

Ove godine Vlada Srbije izdvojila je najmanje sredstava do sada, za obnovu kuća oštećenih u mioničkom zemljotresu. Svega 178 miliona dinara. Kada se izvođačima radova izmire prošlogodišnja dugovanja, ostaje sredstava za izgradnju samo 30 kuća.

Direkcija graditeljima plaća u proseku 250 evra po metru kvadratnom.

"Da bi ovim tempom i ovim novcem koji sada pristiže završili ceo posao koje se zove "Obnova zemljotresa", potrebno je više od 20 godina da bi uradili sve što treba i što je planirano", rekao je Jeremić.

U valjevskom kraju na obnovu čeko još 1.100 kuća. Višečlanim i porodicama ispod granice siromaštva, to je jedini stambeni objekat.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.