Hrvatska nije spremna da se suoči sa prošlošću

Izvor: B92, 05.Nov.2016, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatska nije spremna da se suoči sa prošlošću"

Višednevna histerija hrvatskog državnog vrha"predstavlja dokaz da Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću".

To je rekao predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta

Kako je rekao, ta histerija je nastala zbog hapšenja 10 bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) iz Orašja osumnjičenih za ratni zločin protiv Srba.

Kako se navodi u saopštenju, Linta je kazao da je u pitanju očigledan pritisak zvaničnog Zagreba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pravosuđe u Sarajevu s ciljem da nalogodavci i izvršioci zločina nad Srbima u Orašju i drugim mestima u BiH izbegnu pravdu.

Brojne činjenice jasno potvrđuju da je kroz logore na području Orašja od maja 1992. do jula 1993. prošlo više od 400 srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske, gde su bili izloženi stravičnim psiho-fizičkim torturama, a jedan broj njih je ubijen ili su ostali trajni invalidi", kazao je Linta dodavši da je veliki broj svedoka, svedočio o stradanjima, mučenju i o ubijstvima koja su vršena u logorima na ovom području.

Prema njegovim rečima, hapšenje bivših pripadnika HVO iz Orašja predstavlja tek prvi korak na putu ostvarivanja pravde za srpske žrtve i njihove porodice u BiH, dok je sledeći korak podizanje optužnice i suđenje nalogodavcima i izvršiocima zločina nad Srbima širom BiH tokom rata.

Linta je potsetio i da još uvek niko nije odgovarao za masovna ubistva srpskih civila i ratnih zarobljenika u Kupresu, Mrkonjić Gradu, Glamoču, Grahovu, Bosanskom Petrovcu, Sanskom Mostu, Drvaru, Jajcu, Bosanskoj Krupi, Šipovu, Ključu, Donjem Vakufu koji su u jesen 1995. počinili Peti korpus Armije BiH i hrvatske snage na čijem su čelu bili, između ostalih, generali Ante Gotovina i Damir Krstičević.

Linta smatra i da je krajnje vreme da Tužilaštvo i Sud BiH počnu procesuirati zločine nad Srbima i na taj način suštinski doprinesu uspostavi istih standarda u suđenjima za ratne zločine kao jedan od preduslova jačanja poverenja i pomirenja među narodima koji žive u BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRVATSKI PUKOVNIK POTVRDIO DA JE KOMANDOVAO U ORAŠJU: Tamo nije bilo zločina, ali je bilo ekscesa

Izvor: Kurir, 05.Nov.2016

...Štefanek je rekao da je direktno naredio sve postupke koje je izveo HVO u Orašju, te da na tom području nisu počinjeni ratni zločini.."Na tom području uglavnom toga nije bilo Bilo je nekih ekscesa, individualnih biseraša", rekao je Štefanek..On tvrdi da general Đuro Matuzović, jedan od deset...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.