Granični prelaz između Srbije i Rumunije će unaprediti kulturne i trgovinske veze

Izvor: Southeast European Times, 27.Nov.2014, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granični prelaz između Srbije i Rumunije će unaprediti kulturne i trgovinske veze

Eksperti kažu da su Srbija i Rumunija savršen model bilateralne saradnje.

27/11/2014

Paul Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 27.11.2014.

Novi granični prelaz između Srbije i Rumunije, prvi posle 24 godine, podstaći će etničke i ekonomske veze između srpske i rumunske manjine koje žive sa druge strane granice i unaprediće prijateljske odnose između dve zemlje, kažu zvaničnici.

Granični prelaz Lunga-Nakovo otvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je 8. novembra na ceremoniji kojoj su prisustvovali premijeri obeju zemalja. Prelaz, čija izgradnja je trajala samo 10 meseci, biće trajno funkcionalan i to je još jedan uz dva postojeća prelaza.

„Ovo je velika stvar za lokalne zajednice koje žive sa obe strane granice, jer novi prelaz omogućava lakši kontakt i unapređenu kulturnu i ekonomsku saradnju sa maticama“, kaže za SETimes Slavomir Gvozdenović, poslanik srpske manjine od 22.000 pripadnika u Rumunskom parlamentu.

Pored toga, novi prelaz će rasteretiti saobraćaj na druga dva postojeća prelaza, kaže ovaj poslanik.

On će takođe pomoći u naporima za smanjenje nezakonitih aktivnosti.

„Rumunija i Srbija su do sada dobro sarađivale u programima prekogranične bezbednosti, posebno u okviru namera Rumunije da uđe u šengenski prostor, koje su obuhvatale jače napore za obezbeđenje granica sa zemljama koje nisu u EU i pooštravanje borbe protiv šverca i krijumčarenja ljudi, budući da je Balkan jedna od većih tranzitnih linija“, kaže Gvozdenović.

Otvaranje novog graničnog prelaza obavljeno je samo mesec dana nakon što su Rumunija i Srbija podnele Evropskoj komisiji program o prekograničnoj saradnji. Taj program, koji se proteže na šest godina, biće deo instrumenta pomoći pred pristupanje EU.

U Srbiji živi oko 30.000 Rumuna, od kojih oko 90 odsto živi u Vojvodini. Za njih je granični prelaz prema matici posebno važan, ali je on koristan i drugim građanima Srbije koji često posećuju Rumuniju.

„Rumunija, kao najveća susedna zemlja, naš je važan ekonomski partner. Otvaranje ovog graničnog prelaza značajno pospešuje naše ekonomske potrebe i komunikaciju“, kaže za SETimes Milivoje Miletić, v.d. predsednika Privredne komore Srbije.

U govoru na ceremoniji otvaranja, rumunski premijer Viktor Ponta je rekao da novi prelaz igra važnu ekonomsku ulogu.

„Hoću da povežem Rumuniju i Srbiju što je više moguće, kroz infrastrukturu i kroz ekonomske odnose. Znam da smo sa kulturne tačke gledišta veoma povezani“, kaže on.

Srpski premijer Aleksandar Vučić je podvukao prijateljske odnose između dveju zemalja.

„Ne postoji ništa što može da nas razdvoji, a postoji toliko toga što nas spaja“, rekao je on tokom ceremonije.

Gvozdenović je rekao da Rumunija igra ključnu ulogu u procesu evrointegracije Srbije.

„Ta pomoć dolazi u dva oblika: ustupanje iskustava Rumunije pri evrointegracijama Beogradu i direktna podrška Bukurešta evropskim ambicijama Srbije na nivou institucija EU u kojima je predstavljena Rumunija“, kaže on. „Naše dve zemlje su model saradnje za druge.“

Evropa neće biti kompletna dok se Srbija i druge zemlje regiona ne pridruže EU, rekao je Ponta, dok je Vučić rekao da Srbija uvek može da računa na podršku Rumunije na putu ka EU.

Koji još sektori mogu da imaju koristi od saradnje Srbije i Rumunije? Podelite svoje mišljenje u nastavku..

Dopisnica Biljana Pekušić iz Beograda doprinela je ovom izveštaju.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.