Godišnjica nestanka aviona MH370

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica nestanka aviona MH370

U nedelju 8. marta navršava se godinu dana od nestanka aviona sa 227 putnika i članova posade Malezije Erlanjz na letu MH370.

Od kada je avion MH370 nestao pre godinu dana vlasti su pretražile više od 4,6 miliona kvadratnih kilometara Indijskog okeana nadajući se bilo kakvom tragu.

Prvo su bili usredsređeni na istraživanje površine Južnog kineskog mora i okolinu Molučkog moreuza, gde je ostvaren poslednji kontakt sa avionom. Nedelju dana kasnije istraga je proširena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ka jugu Indijskog okeana, oslanjajući se na radarske zapise o mestu s kog je avion napustio kurs.

Opažanje nekih krhotina krajem marta proširilo je potragu i na dno okeana. Napravljena je uz pomoć sonara detaljna mapa podmorja, no bez rezultata. Ni 22 aviona i 19 brodova nisu našli ni najmanji trag letilice.

Zato su se vlasti vratile istraživanju podataka. Analize su ukazivale da se avion kretao jednim specifičnim lukom, najverovatnije u južnom delu Indijskog okeana. Zato je dubinska podvodna pretraga počela u oktobru na novim lokacijama.

Za praćenje pozicija na kojoj je MH 370 mogao biti korišćen je satelitski sistem INMARSAT. Pri svakom kontaktu, takozvanom "rukovanju" ili „pingovanju“, satelit je beležio radijus potencijalnog kretanja aviona, na osnovu toga kasnije je izvršena procena udaljenosti između dva javljanja.

Podaci su vrlo siromašni jer sve što je satelit dobijao od aviona jeste potvrda da još uvek leti. Vlasti pretpostavljaju da je tokom poslednjeg leta avion bio na auto-pilotu.

Dodajući brzinu i visinu leta aviona, podacima očitanim prilikom poslednjeg takvog "rukovanja", nakon čega se pretpostavlja da je mogao ostati bez goriva, usredsredilo je potragu na region oko sedmog meridijana. Zatim je zona proširena i 60 hiljada kvadratnih metara oko njega.

Vlasti se nadaju da će potragu završiti do maja ove godine.Takođe se nadaju da će tako okončati jednu od najvećih misterija u istoriji avijacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godišnjica nestanka aviona MH370

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Mar.2015

U nedelju, 8. marta navršava se godinu dana od nestanka aviona sa 227 putnika i članova posade Malezije Erlanjz na letu MH370...Od kada je avion MH370 nestao pre godinu dana vlasti su pretražile više od 4,6 miliona kvadratnih kilometara Indijskog okeana nadajući se bilo kakvom tragu...Prvo su bili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.