Godišnjica nesreće kod Smolenska

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica nesreće kod Smolenska

U padu poljskog predsedničkog aviona kod Smolenska, 10. aprila 2010. godine, poginuo predsednik Leh Kačinjski. Stradalo 96 osoba, među kojima 88 članova poljske državne delegacije, koja je išla na obeležavenje 70. godšnjice od masakra u Katinskoj šumi.

Danas se navršava dve godine od avionske nesreće kod Smolenska u Rusiji, u kojoj je poginuo predsednik Poljske Leh Kačinjski i veliki broj zvaničnika te zemlje.

U nezapamćenoj tragediji stradalo je 96 osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << među kojima 88 članova zvanične poljske delegacije, koja je išla na komemoraciju povodom 70. godišnjice od masakra u Katinskoj šumi.

Nesreća se dogodila 10. aprila 2010. godine, nešto pre 11 časova po ruskom vremenu, kada se poljski predsednički avion srušio na samo dva kilometra od aerodroma kod Smolenska, okovanog gustom maglom.

Pored predsednika Kačinjskog, u avionu Tu-154 bilo je troje potpredsednika poljskog parlamenta, 11 poslanika, dva senatora, vrh poljske armije počev od načelnika Generalštaba, guverner centralne banke, poljski ombudsman, šef Biroa za nacionalnu bezbednost, poljski biskupi i predstavnici boračkih i organizacija porodica katinjskih žrtava.

U masakru u Katinskoj šumi, sovjetska tajna policija NKVD, po Staljinovom naređenju, streljala je, 5. marta 1940. godine, 22.000 Poljaka, najviše oficira i vojnika ratnih zarobljenika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremeplov (10. april 2012)

Izvor: RTS, 10.Apr.2012

Američki novinar i novinski magnat Džozef Pulicer rođen na današnji dan 1847. godine. Kompozitor, profesor i akademik Dušan Radić rođen 1929. Predsednik Poljske Leh Kačinjski i državni i vojni zvaničnici stradali u udesu predsedničkog aviona kod Smolenska 2010. godine...Na današnji dan 1847. godine...

Nastavak na RTS...

Poljska odaje počast stradalima u nesreći kod Smolenska

Izvor: EurActiv Srbija, 10.Apr.2012

U znaku dubokih, nepremostivih podela, vlada i opozicija, svako za sebe, širom Poljske i u Smolensku na zapadu Rusije, 10. aprila na 2. godišnjicu odaju poštu žrtvama tragične avionske nesreće u Smolensku. Brat poljskog predsednika Leha Kačinjskog, koji je poginuo u nesreći, i lider opozicionih...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Poljska odaje počast stradalima u nesreći kod Smolenska

Izvor: Blic, 10.Apr.2012

Varšava - U znaku dubokih, nepremostivih podela, vlada i opozicija, svako za sebe, širom Poljske i u Smolensku na zapadu Rusije, danas se na drugu godišnjicu odaje pošta žrtvama tragične avionske nesreće u Smolensku. ..U nesreći koju nije preživeo niko od 96 putnika i članova posade poginuo...

Nastavak na Blic...

Na godišnjicu nesreće u Smolensku protesti zbog istrage

Izvor: Blic, 11.Apr.2012, 00:40

Nekoliko hiljada ljudi danas je u Varšavi zatražilo međunarodnu istragu avionske nesreće 2010. godine u kojoj je poginulo 96 putnika i članova posade među kojima i predsednik Poljske Leh Kačinjski, pošto veruju da je na njega izvršen atentat. ..Na drugu godišnjicu avionske nesreće u Smolensku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.