Francuska za Srbiju u EU

Izvor: RTS, 12.Apr.2010, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska za Srbiju u EU

Ako postoji zemlja u regionu koja treba da uđe u EU, onda je to Srbija, rekao šef delegacije francuskog senata Žan Pjer Mišel. Francuska će učiniti sve što je u njenoj moći da Srbija što pre postane zvaničan kandidat za članstvo, rekao Mišel u Beogradu.

Grupa prijateljstva "Francuska-Zapadni Balkan" Senata Francuske započela je trodnevnu posetu Srbiji susretom sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Dragoljubom Mićunovićem i predsednikom odbora za evropske integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Laslom Vargom, kao i sastankom s predsednicom Grupe prijateljstva Srbija-Francuska Skupštine Srbije Natašom Vučković.

Šef delegacije francuskog senata Žan Pjer Mišel izjavio je da će Francuska učiniti sve što je u njenoj moći da Srbija što pre postane zvaničan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ako postoji zemlja u regionu koja treba da uđe u EU, onda je to Srbija", rekao je Mišel posle razgovora francuske delegacija sa Natašom Vučković u Domu narodne skupštine.

Francuska smatra da Srbija treba što pre da uđe u EU, ne samo iz istorijskih razloga, već i zbog njene političke stabilnosti, stabilnosti regiona i njenog geografskog položaja, a i zbog toga što to stanovništvo želi, ocenio je šef francuske delegacije.

Osvrćući se na probleme koje postoje na putu Srbije u Uniju, Mišel je poručio da Francuska ne traži od Srbije da prizna Kosovo i pohvalio napore koje zemlja čini u saradnji sa Haškim tribunalom.

"Zadovoljni smo što Srbija sarađuje sa misijom Euleks i primetili smo da problemi u saradnji dolaze sa kosovske strane", rekao je Mišel, dodavši da se Francuska nada da će se za sve probleme naći diplomatsko rešenje.

Nataša Vučković je izrazila nadu da će razgovori sa francuskom delegacijom doprineti razvoju saradnje dveju zemalja na političkom planu i u drugim oblastima.

Najavila je da će u junu delegacija srpskog parlamenta doći u uzvratnu posetu francuskim kolegama.

Dragoljub Mićunović je u razgovorima istakao da su odnosi Srbije sa drugim državama u regionu mnogo bolji nego ranije i da se čine napori da oni budu još stabilniji.

"Srbija je opredeljena za miroljubivu i politiku dijaloga u rešavanju pitanja Kosova i Metohije i stoga je zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova", naveo je Mićunović.

Varga je rekao da Srbija očekuje pozitivan izveštaj tužioca Haškog tribunala i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU u narednom periodu, kao i pozitivnu odluku Saveta ministara EU o podnetoj kandidaturi za članstvo, dodajući da bi podrška Francuske aktuelizovanju te kandidature bila veoma važna za Srbiju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska za ulazak Srbije u EU

Izvor: Beta, 12.Apr.2010

BEOGRAD, 12. aprila 2010. (Beta) - Šef delegacije francuskog senata Žan Pjer Mišel izjavio je u ponedeljak u Beogradu da će Francuska učiniti sve što je u njenoj moći da Srbija što pre postane zvaničan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji..."Ako postoji zemlja u regionu koja treba da udje...

Nastavak na Beta...

Mišel: Francuska smatra da Srbija mora što pre da uđe u EU

Izvor: Blic, 12.Apr.2010

Šef delegacije francuskog senata Žan Pjer Mišel izjavio je danas u Beogradu da će Francuska učiniti sve što je u njenoj moći da Srbija što pre postane zvaničan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Sastanak delegacija francuskog senata i grupe prijateljstva Srbija-Francuska.."Ako postoji...

Nastavak na Blic...

Francuska smatra da Srbija treba što pre da udje u EU

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Apr.2010, 10:15

BEOGRAD - Francuska će učiniti sve što je u njenoj moći da Srbija što pre postane zvaničan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je u ponedeljak u Beogradu, šef delegacije francuskog senata Jean-Pierre Michel.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.