Filmski centar o odlucu Ustavnog suda: Budućnost srpskog filma dovedena u pitanje

Izvor: Blic, 24.Apr.2014, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski centar o odlucu Ustavnog suda: Budućnost srpskog filma dovedena u pitanje

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (FCS) izražava oštro neslaganje sa Odlukom Ustavnog suda o neustavnosti dela člana 19. Zakona o kinematografiji po Inicijativi ANEM-a i RATEL-a kojom je dovedena u pitanje egzistencija celokupne srpske kinematografije.

"Ukazujemo da se Ustavni sud u donošenju Odluke očigledno prvenstveno rukovodio Zakonom o telekomunikacijama donetim 30.6.2010. godine, u odnosu na Zakon o kinematografiji koji je bio donet 26.12.2011. godine", navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dopisu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

Dalje se ističe da je Zakon o kinematografiji prošao sve instance za donošenje jednog zakona, uključujući i Ministarstvo telekomunikacija, Ministarstvo finansija i Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade Repubike Srbije.

Ističe se i da je ista Vlada donela i podržala dva zakona u kojima se, prema mišljenju Ustavnog suda, pojedini članovi isključuju pa se stoga Upravni odbor FCS-a pita da li je moguće da je vremenski kriterijum jedini kriterijum za Odluku koju je doneo Ustavni sud, jer, ni jedna pravna služba Ministarstava i Vlade nije imala prigovore na “sporni” član 19. Zakona o kinematografiji (tačke 3. i 4.).

Navodi se i da je time ozbiljno doveden u pitanje plan i program rada i budžet FCS-a za 2014. godinu, usvojen od strаne Ministarstva kulture Republike Srbije, a time i Budžetom Republike Srbije za 2014. godinu.

"Očekujemo da će Ministarstvo kulture i informisanja preduzeti sve neophodne korake da zaštiti srpsku kinematografiju, da se ne bi ugrozile i moguće manjinske, regionalne i evropske koprodukcije.

Takođe očekujemo da će Ministarstvo kulture i informisanja naći način da nadoknadi uskraćena sredstva – usvojena Budžetom za 2014. godinu, kako se ne bi ugrozilo sve ovo što smo gore naveli, a što je već usvojeno na prethodno raspisanim konkursima Filmskog centra Srbije", piše u saopštenju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FCS: Ugrožen srpski film

Izvor: SEEcult.org, 25.Apr.2014, 01:02

Filmski centar Srbije (FCS) oštro se usprotivio odluci Ustavnog suda o neustavnosti odredbi Zakona o kinematografiji koje predviđaju da regulatorna tela izdvajaju deo prihoda od emitera za podsticanje filma, ocenjujući da je time dovedenu u pitanje egzistencija srpskog filma.

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.