Fajon: O vizama naredne godine

Izvor: Press, 19.Dec.2012, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: O vizama naredne godine

Upitana koje bi zemje najpre mogle izgubiti bezbizni režim, evropska parlamenatrka nije prezicno odgovorila, ali je ukazala na određene činjenice o broju lažnih azilanata iz pojedinih zemaja, navodi agencija Anadolija.
"Prema informacijama o broju lažnih azilanata, to su najčešće građani Srbije i Makedonije, a u poslednje vreme i BiH. Sve vreme najveći problem je s pripadnicima manjina, dakle, Romima. To je vrlo osetljiva situacija koju moramo rešavati svi zajedno, korak po korak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u dijalogu s Briselom", rekla je Fajon i dodala da vlade balkanskih zemalja čine sve što se od njih očekuje.
Ona je ocenila da se to posebno može dogoditi u slučaju neke političke, odnosno predizborne kampanje, kao što će biti u Nemačkoj, gde će se u proleće održati parlamentarni izbori.
Agencija Anadolija tumači da iz ovakvog stava Foajnove proizlazi da je uvođenje viza za građane zapadnog Balkana gotov izvesno već početkom 2013. godine.
Ona kaže da su alarmantne poslednje informacije o broju molbi za azil građana Balkana, ali da se, kako je rekla, nada da će i vlasti i građani učiniti sve što je u njihovoj moći i da neće kršiti prava slobode kretanja.
O pitanjima bezviznog režima raspravljalo se ove sedmice i na sednici Odbora stalnih predstavnika (COREPER), pomoćnog tela Saveta Europske unije.
"Teško je da prognoziram kada će i kako rasprava ići dalje, jer je to nova informacija. Juče smo imali raspravu u Savetu koji je odbacio prdlog EP. Nemamo, dakle, dogovora, što znači da će najverojatnije početi drugi krug pregovora u sledećoj godini. Zavisi koliko će trajati celi taj postupak. Ja ne očekujem da ćemo brzo naći neko rešenje, jer su naši stavovi različiti", tvrdi Fajon u izjavi za Anadoliju.
Upitana da pojasni događaje na zasedanju COREPER, Fajon je objasnila da je "na stolu" bio predlog EP za dogovor o reciprocitetu.
"To je isti dosije u kojem stoji i suspenzija bezviznog režima. Tu smo imali nekoliko otvorenih pitanja. Parlament EU je dao predlog o pregovorima, a u poneđeljak su na COREPER-u ambasadori EU to odbacili. Znači da ćemo nastaviti pregovore o mehanizmu za suspenziju sledeće godine. Koliko će to brzo ići zavisi i od Irske, kao predsedavajuće EU", otkriva Fajon.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.